LASAGNE z sosem bolognese i sosem beszamelowym

LASAGNEUwielbiam lasagne 🙂 To jedno z moich ulubionych dań. Najlepszą, jaką jadłam, przygotowuje moja kochana Ciocia, która kilka razy do roku jest we Włoszech i zwozi najpyszniejsze makarony, pomidory, sosy, a nawet swojskie przyprawy i oliwę „od baby” (co w wolnym tłumaczeniu oznacza: tłoczoną domowym sposobem). Ja przedstawię wersję podstawową, a w „Radach” podpowiem, jak można ją wzbogacić.

PRZEPIS

SKŁADNIKI

  • opakowanie makaronu do lasagne
  • ok. 300 g sera żółtego
  • ok. 100-150 g tartej mozzarellii

SOS BOLOGNESE

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek (ok. 1/4 korzenia selera)
  • pomidory z puszki (całe w zalewie ok. 400 g)
  • łyżka bazylii
  • pół łyżki oregano
  • pół łyżki pieprzu ziołowego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli ziołowej
  • 300-400 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)

PRZYGOTOWANIE

Na patelnię (głęboką i dużą) wlewamy oliwę, wrzucamy rozdrobniony czosnek, po chwili poszatkowaną cebulę. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy mięso i potarte (na grubej tarce) marchew, pietruszkę i seler. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut, pamiętając, by co jakiś czas dobrze wymieszać całość, żeby mięso się „rozsypało”, a nie utworzyło jeden wielki kotlet 🙂 Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wszystkie przyprawy. Całość ma się dusić jeszcze 30-40 minut. Mięso musi stać się absolutnie pomidorowe.

SOS BESZAMELOWY

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy i stopniowo dolewamy mleko, całość ładnie gęstnieje, a my szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Najlepiej robić tona małym ogniu. Kiedy całość się zagotuje – przyprawiamy białym pieprzem i zdejmujemy z ognia.

MONTAŻ

Tradycyjnie na blaszce można układać suchy (surowy) makaron. Mnie się jednak kilka razy przytrafiła niespodzianka, że makaron po upieczeniu był jednak trochę więcej niż al. dente (czytaj: twardy jak cienkie deseczki), zatem namaczam każdy płatek we wrzątku na pół minutki i dopiero układam na blasze (wysmarowanej tłuszczem). Układamy warstwy: makaron, sos bolognese, sos beszamelowy (tylko delikatnie polać, sos beszamelowy nie musi dokładnie pokrywać sosu pomidorowego), posypać tartym żółtym serem… i znów: makaron, sos pomidorowy, sos beszamelowy, ser itd., aż do wyczerpania zasobów 🙂 Na ostatnią warstwę makaronu polewamy tylko beszamel, sypiemy żółty ser i  mozzarellę. Wstawiamy do piekarnia na 30-40 minut na 150 st. C. Zanim pokroimy, poczekajmy chwilę (około kwadrans), aż dobrze odparuje. Podawać z sałatą 🙂 Przyozdobić każdy kawałek liskami świeżej bazylii.

RADY!

  1. Do sosu pomidorowego pięknie wygląda (i smakuje) groszek konserwowy, cienko krojona cukinia – można eksperymentować z warzywami w dowolny sposób :-).
  2. Można doprawić tymiankiem sos pomidorowy.
  3. Do sosu beszamelowego można dodać szczyptę gałki muszkatołowej (ale ja nie przepadam).

Wersja light: Można użyć makaronu pełnoziarnistego, sera light i mięsa drobiowego, danie i tak jest dość tuczące (głównie z powodu sosów i SERA ŻÓŁTEGO), ale nieco obniży to wartość kaloryczną.

Smacznego!

Reklamy

2 thoughts on “LASAGNE z sosem bolognese i sosem beszamelowym

  1. Wygląda niesamowicie 🙂 I pewnie tak też smakuje. W najbliższym czasie ma do mnie wpaść chłopak, który bardzo mi się podoba, może uda mi się o uraczyć tym smakołykiem ;3

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s