CIASTO RAFAELLO

CIASTO RAFAELLO

Piękne! To ciasto jest po prostu piękne!

Absolutnie nie tylko dla miłośników kokosu – przedstawiam ciasto, które, dzięki połączeniu bitej śmietany, serka mascarpone, białej czekolady z kokosem i delikatnym biszkoptem, tworzy niebiański smak.

PRZEPIS

BISZKOPT

SKŁADNIKI

  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju

PRZYGOTOWANIE

Oddzielić żółtka jaj. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Miksujemy, aż cukier się rozpuści (nie będziemy słyszeć charakterystycznego trzasku kryształków cukru).

W osobnej miseczce przesiewamy przez drobne sitko mąkę i proszek do pieczenia. Odstawiamy mikser i stalowe sztućce!
Do jajecznej piany dosypujemy stopniowo produkty sypkie z miseczki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, dolewamy olej. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.

Pieczemy 30 minut w 180 st. C BEZ TEROMOOBIEGU!

KREM

SKŁADNIKI

  • 250 g (opakowanie) serka mascarpone
  • 500 ml (2 szklanki) śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 (1,5 opakowania) wiórków kokosowych
  • 2 śmietanfixy
  • 3-5 kropli – olejek wanilinowy
  • 1 tabliczka białej czekolady

PRZYGOTOWANIE

Schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i śmiatanfixami. Dodajemy po łyżce mascarpone, dokładnie miksujemy. Białą czekoladę rozpuszczamy (nie gotujemy!!) i schładzamy (nie przejmujemy się jej wyglądem – nie jest tak apetyczna po rozpuszczeniu jak czekolada ciemna) – schłodzoną dodajemy do kremu i jeszcze chwilę miksujemy, aby dokładnie połączyć składniki. Na koniec dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy, skrapiamy olejkiem wanilinowym.

POSYPKA

PRZYGOTOWANIE

ok. 50 g wiórków przesmażamy z dodatkiem łyżki masła i łyżki cukru pudru na gorącej patelni.

MONTAŻ

Zimny biszkopt kroimy na 2 części. Przekładamy biszkopt kremem (2/3 kremu), smarujemy nim także wierzch ciasta i brzegi. Posypujemy zimną posypką.

Wersja dla leniwych
(zwrócono mi uwagę, więc dodaję jeszcze)
lub tych śpieszących się 😉

SKŁADNIKI:

  • RAFAELLO NA BISZKOPTACHok. 300 g biszkoptów podłużnych (biszkopty mają tak przeróżną wagę, że trudno ocenić – należy raczej nabyć na wyczucie – tyle, aby utworzyły 2 warstwy na blasze)
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy mocną kawę, studzimy i zamaczamy w niej (dosłownie na kilka sekund) biszkopty z każdej strony. Układamy je na blaszce, smarujemy kremem, układamy kolejną warstwę biszkoptów z kawą i wierzch dekorujemy kremem i posypką.

RADY!

Do kremu można dodać kilka kropli likieru kokosowego.

SMACZNEGO!

Reklamy

2 thoughts on “CIASTO RAFAELLO

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s