ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA RYBNA Z BROKUŁAMI

ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA RYBNA Z BROKUŁAMI

Fajny sposób na rybkę 😉 i warzywka…

PRZEPIS

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • brokuł
  • 120 ml śmietany 12%
  • 50 ml wody
  • 2 duże filety rybne (świeże lub odmrożone), u mnie dorsz
  • ok. 50 g sera gouda i 100 g serka camembert ziołowego
  • przyprawy:
    • pół łyżeczki soli morskiej,
    • 2 łyżki siekanego koperku,
    • pół łyżeczki vegety,
    • pół łyżeczki papryki słodkiej,
    • łyżka bazylii,
    • szczypta imbiru,
    • 2 ziarenka gorczycy,
    • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

RYBNA ZAPIEKANKARybę opłukać i osuszyć, pokropić sokiem z cytryny, posypać koperkiem i poprószyć solą. Odstawić do lodówki na ok. pół godziny.
W tym czasie obrać i ugotować w całości ok. 1 kg ziemniaków, 2 marchewki i brokuł (na półtwardo – wystarczy gotować 10 minut od chwili zagotowania). Warzywa pokroić w plastry (brokuł rozdzielić na różyczki). Przygotować sos: w miseczce roztrzepać śmietanę, wodę, resztę przypraw (do tego jeszcze 1 łyżkę koperku).

Formę do zapiekania wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać w naczyniu: plastry ziemniaków, marchew, kawałki ryby i brokuł, jeszcze jedną warstwę ziemniaków i polać sosem śmietanowym. Posypać startymi serami. Zapiekać 30 minut w temp. 180 st. C.

RADY!

  1. Dla ułatwienia, zamiast komponować własne przyprawy, można użyć gotowej mieszanki pt. „przyprawa do ryb”.
  2. Ja użyłam ser camembert ziołowy, bo miałam na niego ochotę 😉 Ale spokojnie sprawdzi się również sama gouda – trzeba jej wtedy zetrzeć ok 150g.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s