czekoladowy PIERNIK z dżemem i skórką pomarańczy

PIERNIKNie jestem fanką piernika dojrzewającego 😦 Tak, tak – możecie mnie zlinczować… Nie lubię go i już – jest suchy jakiś i w ogóle mi do niego nie po drodze :-/

Przedstawię Wam przepis na prawdziwy dojrzewający piernik staropolski, na który przepis skądinąd znam…

Ale jednak zachwalać będę ten mój, autorki przepis na piernik, który robi się 15 minut, jest wilgotny, czekoladowy i… pachnący świętami 🙂

Zapraszam!

PRZEPISY

CZEKOLADOWY PIERNIK BŁYSKAWICZNY Z POMARAŃCZOWĄ SKÓRKĄ I DŻEMEM

SKŁADNIKI:

  • 200 g margaryny (4/5 kostki)
  • 2 łyki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki ulubionego dżemu
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 3-4 kostki czekolady mlecznej (lub gorzkiej)
  • garść bakalii (u mnie rodzynki, suszona żurawina, orzechy)

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy
– w miseczce przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę;
– w garnku rozpuszczamy margarynę, miód, przyprawę do piernika (nie gotujemy, lekko tylko podgrzewamy), jak przestygnie – dodajemy dżem i dokładnie mieszamy;
– w misce miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka i cukier, miksujemy jeszcze kilka minut. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mieszankę z mąką, dokładnie mieszamy drewniana łyżką. Jeśli ciasto robi się zbyt gęste – dodajemy przestudzoną zawartość garnka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jeszcze ok. 4 łyżki oleju słonecznikowego, otartą skórkę pomarańczy i bakalie z pokrojoną drobno czekoladą. Wylewamy na blaszkę keksówkę (26 cm x 12 cm) i pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C.

POLEWA

SKŁADNIKI:

Piernik

  • 1 łyżka masła
  • pozostała część czekolady
  • 4 łyżki śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE:

Wszystko rozpuścić w garnku, uważając, by nie zagotować (najlepiej lekko podgrzewać). Polać zimny piernik. Można posypać orzechami, migdałami etc.

RADY!

  1. Dżem powinien być gęsty, pełen owoców, nie może to być dżem – galaretka (bo z galaretki zrobi się woda i zakalec gotowy!). Polecam dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy, lub jabłka smażone.
  2. Piernik można podać posypany cukrem pudrem po prostu. Pięknie wygląda również polany czekoladą i przyozdobiony plastrem pomarańczy.
  3. Nie polecam używania skórki pomarańczowej z torebki – żadna nie da nam tyle aromatu, co świeżo otarta! Należy pamiętać, żeby sparzyć owoc wrzątkiem (wystarczy polać), i oczywiście trzeba uważać, żeby nie zetrzeć białych błon – bo będzie gorzko!

I przepis na stary piernik 😛

STAROPOLSKI PIERNIK DOJRZEWAJĄCY

SKŁADNIKI:

  • 1/4 kg miodu
  • 1 szklanki cukru
  • pół kostki masła
  • pół kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 2-3 łyżki przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE:

Masło, miód i cukier podgrzać do rozpuszczenia składników. Ostudzić.

W osobnej miseczce przesiać: mąkę, sodę, przyprawę do piernika. Do miseczki wbić jajka, dolać zwartość garnka (ostudzoną!), wlać mleko. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 6 tygodni (choć większość osób twierdzi, że odstawia tylko na 3 tyg. i jest OK).
Taki ‚zaczyn’ może stanowić dla nas bazę do stworzenia piernika (podawanego z bakaliami, polewą czekoladową), lub świątecznych pierniczków (wtedy należy go dobrze zagęścić mąką i rozwałkować i wycinać dowolne kształty foremkami).

SMACZNEGO!

Reklamy

4 thoughts on “czekoladowy PIERNIK z dżemem i skórką pomarańczy

  1. Piernik czyta sie bardzo smacznie i latwo. 😉 no i nie bede ukrywac, ze informacja o jego smaku rzeczywistym dotarla 🙂 Moze zostanie wyprobowany w weekend, ale tak na 100% nie obiecuje. I mam pytanie, czy dzem mozna zastapic powidlami sliwkowymi domowej produkcji ?
    Pozdrawiam cieplo 🙂

  2. 😀 zachodzę w głowę, kto to takie ploty rozsiewa 😉
    Polecam ten przepis – jest naprawdę fajny! A powidła pewnie sprawdzą się jeszcze lepiej niż dżem (dadzą wilgoć, a nie mają wody i mniejszy stres o zakalec!).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s