KRUPNIK NA SKRZYDEŁKACH

KRUPNIK NA SKRZYDEŁKACH

Krupników jest tysiące – każdy robi po swojemu. Świetnie smakuje zrobiony na wywarze z baraniny. Baraniny brak – także robię na skrzydełkach z kurczaka 😉

PRZEPIS

(na 5 l garnek)

SKŁADNIKI:

  • ok. 3 skrzydełka z kurczaka
  • ok. 5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 średnia pietruszka korzeń
  • mały kawałek selera (po otarciu – ok. 1 łyżka)
  • pół cebuli
  • 200 g boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 – 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka vegety
  • pół łyżeczki świeżo otartego pieprzu czarnego
  • 2 ziarenka ziela
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki suszonego majeranku

PRZYGOTOWANIE:

Skrzydełka zalać wodą (ok. 4 l), zagotować dodać liść, ziele angielskie, majeranek, dodać grubo startą włoszczyznę (marchew, seler, pietruszkę) i ząbek czosnku, gotować kwadrans. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dosypać kaszę. Przyprawić vegetą. Gotować jeszcze 20 minut. Posypać koperkiem, pietruszką. Na patelni skwarzyć drobno pokrojone boczek i cebulę, dodać do zupy. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem.

RADY!

Do krupniku, na samym początku gotowania warto dodać 1 suszonego prawdziwka (wcześniej namoczonego w wodzie na ok. 30 minut wodzie).

SMACZNEGO!

Advertisements

4 thoughts on “KRUPNIK NA SKRZYDEŁKACH

  1. Przepraszam, nie moglam sobie darowac 😉 Prosze sprobowac zamiast kaszy jeczmiennej uzyc kaszy jaglanej i dodac do krupniku 2-3 suszone grzyby (wczesniej namoczone i pokrojone w cienkie paseczki). Ja przed wrzuceniem warzyw do zupy dusze je bardzo krotko na masle, zdecydowanie zyskuja na smaku 🙂 a ze skrzydelek po ugotowaniu wyciagam gnatki, a miesko siekam i wrzucam do zupy 😉
    To sie powymadrzalam 😉

  2. Mięskiem z zupy ma się kto zająć, nie ma sensu go drobić (przynajmniej u mnie)! Używałam kaszy jaglanej – bo to moja ulubiona, ale chciałam przedstawić taki tradycyjny krupnik. Nie wiem, czemu ja o tym grzybie nie napisałam – toż nawet na zdjęciu jest :-/
    Ale od dziś grzybki będę podsmażać na maśle – one lubią mało 😀
    Dziękuję za słuszne uwagi! Pozdrawiam serdecznie!

  3. Warzywa na masle 🙂 a grzyby swoja droga 😉 tez mozna. Krotkie podsmazanie warzyw, a potem krotkie ich podduszenie na masle lub na mieszance maslano-olejowej przed wrzuceniem ich do zupy polecane jest w wielu kuchniach. Dlugo uwazalam, ze to bez sensu, ale jak sprobowalam to zrozumialam, ze sens jest 😉 zupy zyskuja na smaku 🙂 i warzywka tez.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s