GROCHÓWKA – ZUPA GROCHOWA

GROCHÓWKA - ZUPA GROCHOWA

Jedna z moich ulubionych zup (tuż za zalewajką i kapuśniakiem). Sławą okryta jest ta – przygotowywana w wojsku – w wielkim kotle, szybkowarze. Ja nie miałam jednak okazji takiej spróbować, ale kiedyś nabędę magiczny szybkowar, muszę! Jednak „kombajn” wśród szybkowarów, na który poluję, jest dla mnie ciągle nieosiągalny cenowo 😦

Kiedyś myślałam, że grochówa to taka potrawa-bieda, którą się robi, jak się nie ma co do gara włożyć, smaczna, ale mocno tucząca, no, krótko mówiąc – taki staropolski fast-food, a jednak bardzo się myliłam.
Groch ma wiele witamin, m.in.: A, witamin z grupy B, C, E, K; składników mineralnych: potas, sód, fluor, magnez, żelazo, kobalt, miedź, mangan, chlor, wapń, fosfor, tłuszcze, węglowodany, błonnik etc. Jest bardzo bogaty w białko, które na dodatek jest tym łatwoprzyswajalnym przez ludzki organizm. I jest jednym z niewielu produktów zawierających tak wiele kwasu foliowego. A zatem: odmładza, wzmacnia serce, obniża ciśnienie, zapobiega zaparciom, pomaga zwalczyć bóle migrenowe, depresję, dodaje energii. W sam raz na zimowe miesiące!!! Ja grochówkę robię tak:

PRZEPIS

(4-5 litrów)

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg żeberek (wędzonych)
  • 200g boczku wędzonego
  • 200g kiełbasy wiejskiej
  • 400g grochu łuskanego (połówki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 suszony prawdziwek
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 płaska łyżka vegety

PRZYGOTOWANIE:

Groch namoczyć na całą noc w wodzie. Potem wrzucić (razem z tą wodą) do garnka (ok. 5 l), zalać wodą, dodać: żeberka, liście, ziele, pieprz cały, czosnek i gotować ok. 1 h. Potem dodać pokrojone w kostkę warzywa: pietruszkę, marchew, ziemniaki (ziemniaki w większą kostkę) oraz grzybek (uprzednio namoczony w wodzie na ok. 40 minut). Gotować jeszcze ok. pół godziny i doprawić vegetą – ewentualnie pieprzem czarnym mielonym – wg uznania. W tym czasie na patelni skwarzyć boczek, cebulę i kiełbasę i dodać do zupy. Na koniec – majeranek. Zupa jest gotowa 🙂 Ja posypuję solidnie natką pietruszki tuż przed podaniem.

RADY!

  1. W czasie gotowania woda będzie wyparowywać, śmiało można (a nawet trzeba) dolewać stopniowo wodę, aby groch był cały w wodzie. Jeśli dolejemy za dużo i wydaje nam się za rzadka – wystarczy wyłowić łyżką cedzakową ok. 2 łyżki grochu, dokładnie go rozetrzeć widelcem i wrzucić do zupy – świetnie sobie poradzi z zagęszczeniem 🙂
  2. Można dodać również 1 kostkę rosołową (już po ok. pół godziny od wstawienia grochu).
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s