DROŻDŻOWE RACUCHY

DROŻDŻOWE RACUCHY

Szybkie, puszyste, smażone na oleju, smakują i wyglądają, jak pączki 🙂 Wspaniały pomysł na pyszną kolację dla dzieciaków. Można podać posypane cukrem pudrem, posmarowane ulubioną konfiturą, wrzucić do ciasta pokrojone jabłka, banany – możliwości jest wiele!

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mąki
  • pół kostki drożdży
  • szczypta soli
  • 1-3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • jajko
  • ok. 7-10 łyżek oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy przez sitko. Robimy zaczyn: drożdże kruszymy zalewamy połową szklanki ciepłego mleka, cukier, sól i 2 łyżki mąki – dokładnie mieszamy i zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, mleka i jajko. Dokładnie mieszamy (nie musimy wyrabiać, gnieść, po prostu mieszamy – nawet mikserem na wolnych obrotach). Odstawiamy na ok. pół godziny (ciasto powinno podwoić objętość) w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (musi zakrywać dno patelni na ok. 1 cm), smażymy placuszki po kilka minut na obu stronach, regulując wysokość gazu (temperaturę).
Podajemy wg uznania, gustu, preferencji i dostępnych w lodówce produktów 😉

RADY!

  1. Aby ciasto nie ciągnęło się i dobrze nakładało, można moczyć za każdym razem łyżkę w ciepłej wodzie – będzie wygodniej.
  2. Fajna propozycją jest dodanie do ciasta 1 łyżki cynamonu i jednego pokrojonego drobno jabłka.

SMACZNEGO!

Reklamy

2 thoughts on “DROŻDŻOWE RACUCHY

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s