CZEKOLADOWO-OWSIANE CIASTECZKA

CZEKOLADOWO-OWSIANE CIASTECZKA

Te ciasteczka robiłyśmy w szkole podstawowej (czyli wieki temu) na zajęciach techniki. Mam ten stary przepis do dziś, bo kiedy brakuje w domu ‚czegoś słodkiego’ raz-dwa przyrządzam je w małym garnku i mam do kawki 🙂 Polecam! Ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko zjada 😉

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kostki masła (lub margaryny)
  • 6-8 łyżek mleka
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 4 krole olejku rumowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE:

W rondelku rozpuszczamy (na wolnym ogniu) masło, cukier, kakao, mleko. Dokładnie mieszamy aż powstanie czekoladowa masa. Na bardzo małym ogniu gotujemy, ciągle mieszając ok. 10 minut (masa ma gęstnieć – ma mieć konsystencję rozpuszczonej czekolady). Na koniec dodajemy olejek i wsypujemy płatki. Zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i szybko wykładamy łyżeczka na pergamin małe placki. Odstawiamy do zastygnięcia (najlepiej na pół godziny do lodówki). Ciasteczka są gotowe 🙂

RADY!

1. Ja do ciasteczek, prócz płatków, dodaję pokrojone suszone śliwki (lub inne suszone owoce czy orzechy).

2. Ciasteczka są bardzo słodkie. Możemy zatem śmiało zmniejszyć ilość cukru nawet o połowę!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s