RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU

Jestem niekwestionowaną mistrzynią tego dania 🙂 Nieskromnie się pochwalę, że niesamozwańczą 😉

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • ok. 4 filety ryby bez ości (u mnie miruna, dorsz)
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki vegety
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg pietruszki
  • seler
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ja dodaję również swój przecier pomidorowy)
  • 2 łyżki soku jabłkowego (z kartonu lub świeżo wyciśniętego)
  • przyprawy:
    • 1 łyżeczka vegety,
    • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
    • szczypta pieprzu ziołowego,
    • 2 liście laurowe,
    • 2 ziarenka ziela angielskiego,
    • 4 ziarenka pieprzu czarnego.

PRZYGOTOWANIE:

Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać koperkiem i odstawić na ok. 30 minut. Jajka rozkłócić z vegetą i 1 łyżeczką koperku. Panierować rybkę i smażyć na oleju.

Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. W wysokim garnku z grubym dnem nalać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę (na zimny olej). Do duszenia cebuli dodać ok. 2 łyżki soku jabłkowego. Kiedy cebula będzie miękka, dodać resztę warzyw i przyprawy. Dusić, polewając wodę co jakiś czas, aby warzywa się nie przypaliły. Kiedy z warzywa będą uduszone (po ok. 30 minutach), dodajemy koncentrat i doprawiamy do smaku. Warzywa układamy na usmażonej rybce. Podajemy na ciepło lub na zimno.

RADA!

Aby ryba w trakcie smażenia nie pozbyła się panierki należy ją osuszyć – jeśli jest świeża, a mrożonej – nie należy do końca odmrażać. Panierując, po obtoczeniu bułką tartą można rybę nieco docisnąć – aby ryba ‚wchłonęła’ nieco panierkę. Ryba lubi dużo mocno nagrzanego ojeju. Jeśli położymy ją na chłodny olej – panierka zostanie na patelni.

Reklamy

2 thoughts on “RYBA PO GRECKU

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s