RAZOWE ‚CAŁUSKI’

RAZOWE 'CAŁUSKI'

Takie ciasteczka piekły mamuśki w latach 80′ – mąka pszenna, cukier puder, twaróg i kawałki jabłek – proste jest genialne! Ja poświątecznie postanowiłam ‚odchudzić’ przepis i wyszły mi równie pyszne, bardzo kruchutkie ciasteczka razowe.

PRZEPIS

Składniki: (na ok. 25 ciasteczek)

1,5 szklanki mąki razowej (lub pełnoziarnistej)
1 jajko
3 łyżki serka kanapkowego (lub mielonego/przeciśniętego przez praskę twarogu)
3/4 kostki masła
2 łyżki cukru wanilinowego
ok. 4 średniej wielkości jabłka
1 łyżka cukru brązowego
0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, żółtko, ser, cukier wanilinowy, zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy w ‚ósemki’, rozkładamy je na talerz i posypujemy cukrem brązowym i cynamonem.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. pół centymetra i wycinamy szklanką kołeczka. Na każdym kołeczku układamy kawałek jabłka i zakrywamy (nie ‚zamykamy’ jabłka w środku). Białko rozkłócamy widelcem i smarujemy nim wierzch ciasteczek – będą się ładnie błyszczały. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w 180 st. C przez ok. 25 minut.
Można posypać cukrem pudrem.

RADY!

Jeśli zagniatając, zauważymy, że ciasto jest zbyt suche – możemy dodać 2 łyżki oleju, jeśli wręcz przeciwnie – podsypujemy w zagniataniu mąką.

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “RAZOWE ‚CAŁUSKI’

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s