ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI

ŚLEDZIE Z RODZYNKAMI

Takie śledziki goszczą u mnie na stole wigilijnym. Są bardzo smaczne, lekko pomidorowe, lekko słodkie. Polecam jako przekąskę i rzecz jasna – do wódeczki w sam raz 😉

PRZEPIS

Składniki:

ok. 0,5 kg płatów śledziowych (niskosolonych)
kilka łyżek oleju (ok. 4-6)
2 łyżki cukru
3/4 szklanki rodzynek sułtańskich
liść laurowy
ok. 3 ziarenka ziela angielskiego
sok z połowy cytryny
2 łyżki soku jabłkowego
4 łyżki ketchupu
duża cebula (lub 2 małe)

Przygotowanie:

Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na ok. 3 h. Pokroić je na kawałki wg uznania.
Cebulę pokroić w wiórka, wrzucić na zimny olej i dusić, podlewając sokiem jabłkowym. Dodać cukier, liść laurowy i ziele angielskie i dusić razem 3 minuty. Doprawić ketchupem i dosypać rodzynki. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Dodać sok z cytryny i kawałki śledzi. Przełożyć do szklanego naczynia i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby się ‚przegryzły’.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s