TORT CZEKOLADOWY

TORT CZEKOLADOWYBardzo smaczny torcik, idealny dla dzieci. Budyniowy krem czekoladowy, płynna polewa i draże czekoladowe zadowolą małych smakoszy 🙂 A dla dorosłych – z dodatkiem dżemu wiśniowego (lub wiśni w syropie) i alkoholowego ponczu. Zachwycające połączenie smaków! Idealna – jak dla mnie – porcja czekolady 😉

PRZEPIS

Biszkopt

Składniki:
5 jajek
2 łyżki cukru wanilinowego
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Miksujemy, aż cukier się rozpuści.

W osobnej miseczce przesiewamy przez drobne sitko: mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

Do jajecznej piany dosypujemy stopniowo produkty sypkie z miseczki. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, dolewamy olej. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
Pieczemy w temp. 180st. C. przez ok. 25-30 min.

Krem

Składniki:
2 budynie czekoladowe
3/4 kostki masła
4 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella)
2 szklanki mleka

Gotujemy gęsty budyń czekoladowy (2 i 1/2 szklanki mleka gotujemy, a w 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru – wlewamy mieszankę budyniową na gotujące się mleko) i studzimy. Masło miksujemy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i krem czekoladowy.

Polewa

Składniki:
3 łyżki śmietany kremówki (30%)
1,5 tabliczki czekolady mlecznej
1 łyżka masła

Montaż

Dżem wiśniowy (około 3/4 słoika), lub frużelina wiśniowa

TORT CZEKOLADOWY

Zimny biszkopt kroimy wzdłuż na 3 krążki.
Układamy: biszkopt, dżem wiśniowy (ok. 2 łyżki), pół kremu, biszkopt, dżem, pozostała część kremu, biszkopt, polewa (również na boki tortu). Posypujemy czekoladowymi drażami (możemy użyć śmietankowych – białe będą ładnie wyglądały.

RADY!

1. Jeśli krem wyjdzie zbyt rzadki – można do niego wkruszyć kawałki herbatników – wciągną one nadmiar wilgoci i tort będzie „stabilniejszy” 🙂

2. Wersja dla dorosłych:
– zamiast dżemu – wiśnie moczone w rumie (można nimi również przystroić wierzch tortu);
– każdy krążek biszkoptu można nasączyć ok. połową szklanki ponczu z rumu (1:1 z wodą mineralną);
– do polewy użyć czekolady gorzkiej. Tort w wersji dla dorosłych nabiera szlachetnego smaku i wyglądu 🙂

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s