STRUCLA DROŻDŻOWA Z SEREM I RODZYNKAMI

STRUCLA DROŻDŻOWA Z SEREM I RODZYNKAMI

Klasyczna, smaczna, z pyszną kruszonką. Istnieje legenda, że ktoś, gdzieś, kiedyś, za górami, za lasami poczekał z rozkrojeniem do wystudzenia 😉

PRZEPIS (na 2 strucle o długości ok. 40 cm)

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej (przesianej przez sitko)
  • 3/4 szklanki mleka 2 jajka
  • pół kostki masła
  • pół kostki drożdży
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki cukru

Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy 3 łyżki cukru i 2 łyżki mąki i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut (powinno podwoić swoją pierwotna objętość). Dodajemy resztę mąki, rozpuszczone i ostudzone masło, jajka, resztę cukru, cukier wanilinowy i resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto gnieciemy, aż zacznie odlepiać się od miski i od ręki.
Odstawiamy jeszcze na 40 minut (a nawet godzinę).

Masa serowa

  • ok. pół kg twarogu
  • 100 g rodzynek
  • cukier wanilinowy
  • 2 żółtka (białka zostawiamy – przydadzą się)
  • 4 łyżki cukru

Ser przeciskamy przez praskę (lub mielemy w maszynce), mieszamy z pozostałymi składnikami. Rodzynki można wcześniej namoczyć w mleku (na ok. 15 minut).

Kruszonka

  • 2 solidne łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: 1 łyżka wiórków kokosowych

Montaż

Ciasto wykładamy na stolnicę. Dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy (prostokąt o wymiarach ok. 40cm x 20 cm) na grubość ok. 1 cm. Układamy na nim połowę naszej masy serowej i zawijamy w struclę (długim bokiem). Ja przygotowałam 2 strucle, oddzieliłam je papierem do pieczenia i upiekłam na jednej blasze o wymiarach 24 cm x 40 cm.
W miseczce rozdrabniamy masło, cukier, mąkę i mąkę ziemniaczaną (skutecznym chwytem jest tu dodanie wiórków kokosowych – będzie bardziej krucha i się nie polepi).
Pokrywamy obie strucle rozkłóconym białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 minut.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s