SURÓWKA Z POMELO

SURÓWKA Z POMELO

 

Pomelo to właściwie jedyny owoc cytrusowy, który mogę spożywać bez ograniczeń i nie bać się o swój żołądek. Jest on bowiem bezpieczny dla osób z wrzodami żołądka, refluksem. Także – jeśli często dokucza Wam zgaga i omijacie cytrusy – pomelo śmiało możecie dołączyć do swojej diety!

Czy muszę wspominać, że jest pełen wit. C – to oczywiste! Zawiera również wit. B1, B2, żelazo, białko, beta karoten i sporą dawkę wapnia. Dodam, że jest świetny dla diabetyków i osób dbających o sylwetkę – wspomaga odchudzanie!

Dziś proponuję przepis na sałatkę z tym owocem. Istna bomba witaminowa! Zapraszam w sezonie zimowym na uodparniającą i wzmacniającą porcję sałatki!

PRZEPIS

Składniki (na sporą michę!)

połowa pomelo (jak jest bardzo duży to 1/4 tego owocu

mała główka białej kapusty

2 marchewki

połowa dużego selera

ogórek szklarniowy

ser feta (wedle uznania – u mnie ok. 300g)

sos: 3 łyżki musztardy (kremska łagodna), 1 łyżka miodu, 2 łyżki posiekanego koperku (może być suszony), 2 łyżki soku z pomelo.

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy cienko, ugniatamy, lekko solimy i odstawiamy na durszlaku na ok. 5-15 minut. Marchew, seler, pomelo i ogórka obieramy i kroimy w cienkie paseczki (lub ścieramy na grubych oczkach tarki). Fetę odcedzamy z zalewy i kroimy w małe kosteczki. Mieszamy odciśniętą z nadmiaru wody kapustę i łączymy z pozostałymi składnikami.

Łączymy w małej miseczce: sok z pomelo, oliwę, musztardę, koper, miód. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego!

RADY!

Ostrości doda kawałek cienko skrojonego pora lub czerwona cebula.

Dodaj komentarz