Pomelo to właściwie jedyny owoc cytrusowy, który mogę spożywać bez ograniczeń i nie bać się o swój żołądek. Jest on bowiem bezpieczny dla osób z wrzodami żołądka, refluksem. Także – jeśli często dokucza Wam zgaga i omijacie cytrusy – pomelo śmiało możecie dołączyć do swojej diety!
Czy muszę wspominać, że jest pełen wit. C – to oczywiste! Zawiera również wit. B1, B2, żelazo, białko, beta karoten i sporą dawkę wapnia. Dodam, że jest świetny dla diabetyków i osób dbających o sylwetkę – wspomaga odchudzanie!
Dziś proponuję przepis na sałatkę z tym owocem. Istna bomba witaminowa! Zapraszam w sezonie zimowym na uodparniającą i wzmacniającą porcję sałatki!
PRZEPIS
Składniki (na sporą michę!)
połowa pomelo (jak jest bardzo duży to 1/4 tego owocu
mała główka białej kapusty
2 marchewki
połowa dużego selera
ogórek szklarniowy
ser feta (wedle uznania – u mnie ok. 300g)
sos: 3 łyżki musztardy (kremska łagodna), 1 łyżka miodu, 2 łyżki posiekanego koperku (może być suszony), 2 łyżki soku z pomelo.
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy cienko, ugniatamy, lekko solimy i odstawiamy na durszlaku na ok. 5-15 minut. Marchew, seler, pomelo i ogórka obieramy i kroimy w cienkie paseczki (lub ścieramy na grubych oczkach tarki). Fetę odcedzamy z zalewy i kroimy w małe kosteczki. Mieszamy odciśniętą z nadmiaru wody kapustę i łączymy z pozostałymi składnikami.
Łączymy w małej miseczce: sok z pomelo, oliwę, musztardę, koper, miód. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
RADY!
Ostrości doda kawałek cienko skrojonego pora lub czerwona cebula.