SZARLOTKA PO OBRAZOWSKU, CZYLI KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

To jest ciasto, którego nikt nie zepsuje! Robi się dość szybko, jest niedrogie i niekłopotliwe w przygotowaniu. Nie robiłam go już jakiś czas, ale uznałam, że czas przypomnieć sobie ten stary, prosty przepis.

Po wielu obradach na temat szarlotek i jabłuszek, udało mi się ustalić, że to ciasto to świętokrzyska tradycyjna potrawa, znana pod nazwą „szarlotka po obrazowsku”. Nazwa pochodzi od miejscowości Obrazów – małej gminy w powiecie sandomierskim 🙂

Ponoć ciemniejsze kawałki jabłek pośród białego budyniu sprowokowały wyobraźnię i w niektórych regionach Polski to ciasto zyskało nazwę „uśmiech teściowej” 😀

Smacznego…

PRZEPIS (na blachę 25 x 40 cm)

Składniki

¾ kg mąki (ok. 3 szklanki)
¾ szklanki cukru
1 kostka (250g) margaryny
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

ok 4-5 sztuk jabłek
ok. 1,5 łyżki cukru
ok. pół łyżeczki cynamonu

2 budynie wanilinowe
3/4 litra mleka

Przygotowanie

Na stolnicy kroimy bardzo drobno wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta chowamy do zamrażalki. Resztę wałkujemy i układamy równo w wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 25 x 40 cm. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (dowolnych rozmiarów). Posypujemy je cukrem i cynamonem.

W 1 szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy (jeśli budyń jest bez cukru – dodajemy 4 łyżki cukru). Pozostałe mleko (2 szklanki) gotujemy. Wlewamy rozrobiony proszek na gotujące się mleko i gotujemy dość gęsty budyń.

Na cieście układamy kawałki jabłek i zalewamy je GORĄCYM budyniem. Na to ścieramy na tarce (na grubych oczkach) zmrożoną część ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C.

Smacznego!

RADY!

1. Najważniejsze w tym cieście jest dobre przygotowanie kruchego ciasta! Im dłużej szatkowane – tym bardziej puszyste, kruche, smaczne! Warto więc poświęcić trochę czasu i dobrze poszatkować wszystkie składniki, zanim zagnieciemy ciasto.
2. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt ‚suche’ – możemy dolać jeszcze 2-3 łyżki oleju.
3. W przypadku tego ciasta – musimy niestety poczekać, aż całkiem ostygnie, zanim go pokroimy. Budyń musi stężeć, inaczej wyleje się z ciasta!

4. Z białek pozostałych z ciasta możemy przygotować piękny, biały lukier (pod warunkiem, że jajka przed rozbiciem wyparzymy – wystarczy zalać je wrzątkiem na pół minuty): ok. 3 białka, szklanka cukru pudru, ok. 5 kropel olejku wanilinowego; białka miksujemy, dodajemy cukier i olejek, ozdabiamy ciasto gotowym  lukrem 🙂

Advertisements

4 thoughts on “SZARLOTKA PO OBRAZOWSKU, CZYLI KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

  1. za chwilę wyjdzie mi z piekarnika-pięknie pachnie i wiem, że tak też będzie smakować! Ratujesz mnie Asiu swoimi szybkimi, łatwymi w wykonaniu i przede wszystkim pysznymi przepisami! wielkie dzięki 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s