ŁAZANKI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

ŁAZANKI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

Do łazanek robię podobny farsz, jak do pierogów, mieszam go z makaronem łazanki i dobrze doprawiam. Smaku jednak łazanki nabierają dopiero przy podgrzaniu ich na skwarkach z boczku lub słoninki. Zawsze z mamą robiłyśmy ich dużą michę i w odpowiednim momencie podsmażałyśmy i podawałyśmy gorące i aromatyczne!

PRZEPIS

Składniki:
ok. 300 g mięsa wieprzowego
ok. 300 g mięsa wołowego
0,5 kg kapusty kiszonej
duża cebula
ok. 1 łyżka vegety
ok. pół łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu czarnego mielonego
szczypta kminku
szczypta majeranku
do gotowania mięsa: 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka pieprzu czarnego mielonego
do podsmażenia: boczek lub słonina
1 opakowanie makaronu łazanki (400g)

Przygotowanie

Kapustę kiszoną kroimy na drobno, zalewamy wodą i gotujemy ok. pół godziny.

Mięso gotujemy ok. godziny z dodatkiem ziela angielskiego, pieprzu czarnego i liścia laurowego.

Mięso mielimy w maszynce, dodajemy ugotowaną i odcedzoną kapustę. Na patelnię wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Dusimy na złoty kolor i dodajemy do farszu. Przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem, vegetą, pieprzem ziołowym (farsz próbujemy i dostosowujemy smak do własnych upodobań).

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Mieszamy makaron z farszem.

Przed podaniem podsmażamy na patelni. Na suchą patelnię wrzucamy pokrojony boczek (lub słoninę), skwarzymy kilka minut, dodajemy makaron z farszem, dobrze przysmażamy i podajemy jako samodzielne danie.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s