Sos bolognese z pulpecikami

Sos bolognese z pulpecikami

Chyba wszyscy lubią tradycyjne spaghetti bolognese. Dzieciom najlepiej smakują z pulpecikami. W takiej więc formie podaję ten włoski specjał. Co roku robię również domowy przecier pomidorowy z bazylią, więc zawsze dodaję go do sosu. Nie zawsze mam ochotę sprzątać po wojnie z długimi kluskami, więc często podaję sos bolognese z makaronem kokardki.

PRZEPIS

Składniki (na ok. 3-4 porcje)

ok. 0,5 kg mięsa mielonego (250 g wołowiny i 250 g wieprzowiny) + szczypta vegety i pieprzu czarnego mielonego
2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
1 marchew
1 pietruszka
mały kawałek selera (1 łyżka potartego)
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki serka mascarpone

przyprawy: 1 łyżeczka soli ziołowej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżka bazylii, pół łyżki oregano, pół łyżeczki tymianku, 2 liście laurowe.

Przygotowanie

PULPECIKI

Na wysoką patelnię (lub do rondelka) lejemy oliwę z oliwek, wrzucamy rozdrobniony czosnek (zmniejszamy ogień do minimum), pokrojoną drobno cebulę i dusimy ok. 3-5 min. Mięso dokładnie mieszamy, przyprawiamy szczyptą vegety i pieprzu czarnego mielonego. Formujemy małe pulpeciki i wrzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem. Dodajemy je stopniowo, żeby się nie rozleciały. Dusimy 5 minut. Warzywa ścieramy na tarce – na grubych oczkach – i dodajemy do mięska. Dusimy pod przykryciem (jeśli zajdzie potrzeba – podlewamy wodą). Pomidory z puszki kroimy drobno i zalewamy nimi (i przecierem) mięsko. Dodajemy przyprawy i dusimy ok. 30 minut, często mieszając.
Kiedy sos osiągnie pożądaną konsystencję i smak, na koniec dodajemy do niego 2 łyżki serka mascarpone, który złagodzi ostrość pomidorów i lekko zagęści sos.

Podajemy z ugotowanym makaronem. Posypujemy tartym parmezanem.

Wersja light: mięsko drobiowe i makaron pełnoziarnisty (i do sosu nie dodajemy serka mascarpone – jest to dość tłusty i kaloryczny ser).

RADY!

1. Tradycyjnie sos bolognese w trakcie duszenia podlewa się czerwonym winem. Ja często z tego rezygnuję, ale jeśli macie ochotę – możecie użyć ok. 1 szklanki czerwonego wytrawnego wina.

2. Zamiast serka mascarpone dodają czasem kawałek camemberta – też ładnie się rozpuszcza.

Reklamy

2 thoughts on “Sos bolognese z pulpecikami

  1. Pani Joanno Pani blog jest najlepszy, pyszne propozycje dań, aż ślinka leci kiedy się czyta/ogląda, zazdroszczę kulinarnej pasji. Pozdrawiam ze stolicy

    • Dziękuję panie Janie za piękny komentarz! Proszę częściej zostawiać ślad swojej obecności. Pasji u mnie dostatek, ale póki co – starcza czasu na tę jedną. Proszę pozdrowić ode mnie Stolicę – zapewne tęskni 😉
      Udanego i smacznego weekendu życzę!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s