KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

No cóż – naleśniki można podawać na milion sposobów! Krokiety to przecież nic innego, jak zasmażone naleśniki z ulubionym farszem. Najczęściej jest to farsz mięsny. Ja dziś proponuję – dla odmiany – farsz z pieczarek i kiszonej kapusty 🙂 Idealny do tego będzie oczywiście czerwony barszczyk!

PRZEPIS

Ciasto

2 jajka
Szklanka mleka
1 ½ szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa)
Szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju

Miksujemy jajka z solą, dodajemy: mleko, olej, śmietanę, na końcu – mąkę. Smażymy naleśniki z obu stron.

Farsz

ok. 10-15 sztuk pieczarek
ok. 300 g kapusty kiszonej
1 cebula
ok. 200 g sera żółtego
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, suszona (lub świeża) natka pietruszki

Kapustę gotujemy ok. 15 min. Studzimy i bardzo drobniutko kroimy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Pieczarki dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i trzemy na grubych oczkach tarki, dodajemy do cebuli. Mieszamy z kapustą, przyprawiamy wg uznania.

Na usmażony naleśnik układamy porcję (ok 1,5-2 łyżki) farszu i posypujemy startym serem żółtym. Zawijamy brzegi (ok. 2 cm) i zwijamy w rulonik.

Krokiety panierujemy w rozkłóconym i lekko posolonym jajku i w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podajemy z barszczem czerwonym lub/i dowolną surówką.

Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “KROKIETY Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s