MARCHEWKOWE MISIE Z ORKISZOWEJ MĄKI

MARCHEWKOWE MISIE Z ORKISZOWEJ MĄKI

Bardzo wesołe, smaczne i zdrowe ciasto dla dzieci. Bo coraz więcej mam narzeka, że dzieci jedzą za dużo słodyczy, że mają problemy z zaparciami, są nadpobudliwe. Takie misie to alternatywa dla tych chemicznych batoników i ciastek ze sklepu, które powodują bóle brzucha i uzależniają. Wiem, nie tak łatwo upiec, jak kupić, ale naprawdę warto! Zdrowie naszych dzieci warte jest tych kilku chwil w kuchni! Taki ‚miś’ to idealna propozycja na 2-gie śniadanie do szkoły/przedszkola. Mąka orkiszowa – bio – i delikatna porcja zdrowego cukru! Bardzo polecam ten przepis!
Ja upiekłam w foremkach ‚misie’, ale można oczywiście wlać ciasto w foremki na muffiny, babeczki, motylki itd. wg uznania i gustu dzieci. Z ozdobnikami podobnie – niech żyje kreatywność! Ja użyłam tego, co miałam pod ręką 😉

Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 10 takich misiów lub ok. 15-16 muffin.

PRZEPIS

Składniki

5 jajek
2 szklanki mąki orkiszowej (razowa, typ 2000)
pół szklanki cukru trzcinowego
łyżka miodu
szczypta cynamonu
szklanka drobno otartej marchwi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła lub margaryny i 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści. W osobnej misce przygotowujemy sobie: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy taką sypką mieszankę do masy jajecznej. Dolewamy olej i roztopioną i ostudzoną margarynę, miksujemy wszystko na gładkie ciasto (dość gęste) i wsypujemy marchew. Mieszamy łyżką. Przelewamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez ok. 25-30 minut.

RADY!

1. Misie mogą być ‚nadziane’ budyniem (gotujemy wtedy ulubiony budyń w 1,5 szklanki mleka, studzimy, nakładamy łyżką na spód foremki: ciasto, łyżeczkę budyniu i przykrywamy ciastem) lub gęstym dżemem/konfiturą.
2. Proponuję polać misie lukrem.
3. Jeśli dzieciaki lubią – warto dodać do ciasta bakalie, ziarna słonecznika lub/i pestki dyni.
4. Takie ciasteczka (ale takie bez nadzienia) można zamrozić i wyciągać codziennie świeże, zapakować dziecku do lunch boxa, do tego ulubiony jogurt i mamy pożywne, zdrowe i smaczne śniadanie do szkoły!

LUKIER

10 łyżek cukru pudru zalewamy 4 łyżkami gorącej, przegotowanej wody i dokładnie mieszamy – ostudzonym dekorujemy ‚misie’.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s