SOS GRZYBOWY – Z SUSZONYCH GRZYBÓW LEŚNYCH

SOS GRZYBOWY - Z SUSZONYCH GRZYBÓW LEŚNYCH

Pachnący, gęsty, ze śmietaną i zieloną pietruszką. Tradycyjny sosik z suszonych grzybów.

PRZEPIS (na ok. 3 porcje)

Składniki

5-7 sztuk suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
płaska łyżeczka przyprawy z suszonych warzyw typu vegeta (np. sól himalajska, tarte suszone: marchew, pietruszka, seler)
duża cebula
szczypta pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany wiejskiej
2 łyżki mąki pszennej
woda

Przygotowanie

Grzyby namaczamy w zimnej wodzie najlepiej na całą noc. Gotujemy je potem w tej wodzie z dodatkiem szczypty soli ok. 30 min (aż grzyby będą miękkie). Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim poszatkowaną drobno cebulkę. Grzyby studzimy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do cebuli i chwilę razem dusimy, dodajemy vegetę i pieprz. Dosypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, robiąc zasmażkę. Dolewamy ok. 1 szklankę wody i 3/4 szklanki wywaru z grzybów, na koniec dosypujemy tymianek, próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem wg uznania. Zdejmujemy sos z ognia. Odlewamy pół szklanki sosu i studzimy nieco. Rozrabiamy w tej ilości sosu śmietanę i zaprawiamy nią sos. Nie gotujemy już! Posypujemy natką pietruszki.

Sos idealnie pasuje do kotletów ziemniaczanych, klusek, makaronów, ryżu, mięs – jest uniwersalny i niesamowicie pachnie 🙂

Smacznego!

RADY!

1. Ja lubię dość rzadki sos – jeśli chcecie gęstszy – należy dodać do zasmażki więcej mąki.
2. Do sosu można wrzucić pół kostki buliony grzybowego (już w momencie duszenia cebuli i grzybów na maśle).

Advertisements

9 thoughts on “SOS GRZYBOWY – Z SUSZONYCH GRZYBÓW LEŚNYCH

  1. Kucharka ze mnie marna, ale piec uwielbiam! Nie mam co prawda takiego cudnego brulionu jak Twój, ale też najlepiej piecze mi się z przepisów przekazywanych przez starsze pokolenia i z zabrudzonych kartek, które mają duszę. Będę zaglądać do Gospody, nie tylko w poszukiwaniu inspiracji „wypiekowych”, ale po prostu, aby tu pobyć. A zatem – do zobaczenia:)
    M.

  2. Nawet nie wiesz, jak ja potrzebowałam tego przepisu! ❤ Uwielbiam kopytka i kluski śląskie (zazwyczaj robię z pieczenią rzymską), a dobrego sosu zawsze mi brakowało 🙂 Dziękuję!

      • 😀 To tak:
        – 500 g mielonego (mieszanka wołowego i wieprzowego)
        – 3 marchwie duże
        – pół cebuli
        – 1 ząbek czosnku
        – przyprawy (co kto lubi w mięsie)
        – sól i pieprz
        – 2 jajka
        – 7 łyżek bułki tartej

        Nastawiamy piekarnik na 180 st;
        Marchew + cebula + ząbek czosnku szatkujemy na drobno (ja wrzucam do miksera);
        Mielone doprawiamy, dodajemy warzywa, jajka i 6 łyżek bułki tartej;
        Dokładnie wygniatamy na pulchną mięsną masę;
        Foremkę keksówkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą (siódma łyżka);
        Wykładamy foremkę masą;
        Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 45-50 min 🙂

        Om nom nom – do obżerania się na dziko 😀

        *Można dodać również inne warzywa np. trochę dyni, czy łyżkę kukurydzy (z kukurydzą piec 5 min dłużej, bo jest bardziej wodnista) 🙂

  3. Ponieważ uwielbiam mielone mięso jako produkt na rzeczy różne – pulpety, kotlety, sosy i takie inne wymysły 🙂 to chętnie skorzystam z przepisu na pieczeń rzymską 🙂 I oczywiście się powymądrzam nieco 😉 posiekaną cebulę i czosnek do takich kulinarnych „mielonych wytworów” można zeszklić – nie zrumienić – (ja zawsze tak robię) na niewielkiej ilości tłuszczu (dobry olej lub masło do wyboru) przed dodaniem do mięsa. I jak tu krótko wytłumaczyć dlaczego hmm….. może tak, smak zostaje, ale znika dość ostry zapach i goryczka 😉 Pozdrawiam słonecznie i ciepło, bo za oknem echh.. lepiej nie mówić 🙂

    • Też już dawno nie używam. To stary wpis. Od dawna używam soli himalajskiej i mieszanek z tą solą: sól himalajska z suszonymi pomidorami, albo z chili, pietruszką – mniam! Wystarczy odrobina! Polecam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s