KOTLETY Z BIAŁEJ FASOLI

KOTLETY Z BIAŁEJ FASOLILubię i cenię kuchnię wegetariańską. Nie jestem typowym mięsożercą. Dziś proponuję bardzo pożywne kotlety z białej fasoli. Biała fasola, jest bogatsza w białko niż mięso, a do tego jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia! W sam raz na zimę. Szczególnie dla osób chcących przybrać na masie. Zatem – porcja białka i na siłownię!

PRZEPIS (na ok. 15 kotletów)

Składniki

ok. 1 kg fasoli biały jaś

2 jajka

łyżeczka majeranku

pół łyżeczki estragonu

pół łyżeczki pieprzu ziołowego

łyżeczka vegety

2 łyżki mąki pszennej

3-5 łyżek siekanego koperku (może być suszony)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szklanka bułki tartej

olej do smażenia

Przygotowanie

Fasolę należy namoczyć na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), potem gotować do miękkości (min. 30 minut), ostudzić i zmielić. Dodać jajka, majeranek, mąki, vegetę, pieprz, estragon i koperek. Wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie – można dosypać 2 łyżki bułki tartej. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem, gulaszem, surówką, czy kiszonym ogórkiem. Ja proponuję sos pieczarkowy lub sos z suszonych grzybów.

RADY!

1. Ciasto na kotlety można zrobić w wersji zupełnie wegańskiej, bez jajek 🙂

2. W wielu przepisach na takie kotleciki – nie ma mąki. Jednak kiedy próbowałam smażyć takie kotlety – panierka zostawała na patelni 😦 Po dodaniu mąki – kotleciki świetnie się udały 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s