OPONKI Z SEREM

OPONKI Z SEREM

Oponki bez drożdży, bez gniecenia, bez czekania, aż ciasto urośnie, a do tego dodatek twarogu sprawia, że oponki są wilgotne i smaczne 🙂

PRZEPIS (na ok. 17-20 oponek)

ok. 2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody (albo proszku do pieczenia)
ok. 350-400g twarogu
cukier wanilinowy (ok. 2 łyżki)
1 łyżeczka octu
olej do smażenia
ok. 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie

Wyrabiamy ciasto z: przesianej mąki, sody, poszatkowanej margaryny, cukru, cukru pudru, octu, jajek, i przeciśniętego przez praskę twarogu. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy szklanką kółka, a kieliszkiem małe kółeczka w środku.
Smażymy oponki na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.
PĄCZKIKółeczka wycięte z oponek możemy usmażyć, albo zgnieść ponownie i rozwałkować. Dzieci bardzo lubią te małe pączusie 😀

RADY!

Oponki można posypać cukrem pudrem, polać polewą, albo z białka (które zostanie nam z ciasta) zrobić bielutki lukier, dodając do niego ok. 3 łyżki cukru pudru 😀

Advertisements

7 thoughts on “OPONKI Z SEREM

  1. No i stało się… Oponki z przepisu zostały zrobione i prawie wszystkie już zjedzone:) Polecam przepis w 100%. Szybko i oczywiście smacznie. Następne testowanie niebawem i chyba będzie to tarta.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s