KASZA MANNA NA MLEKU

KASZA MANNA NA MLEKU

Kaszą manną terroryzowało się kiedyś małe dzieci 😉 Dziś wiemy, ze można ją przyrządzić jako smaczny deser, albo zdrowe, pożywne śniadanie!

PRZEPIS (na 2 porcje)

2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki cukru

Dodatki: sok malinowy, czekolada, owoce… i co kto lubi 😉

Przygotowanie

Odlać pół szklanki mleka do miseczki, wsypać kaszę, cukry i dobrze wymieszać (niech kasza trochę nasiąknie mlekiem, a cukier się rozpuści). Resztę mleka zagotować i na gotujące wlać kaszową mieszankę. Gotować jeszcze ok. 3-4 minuty na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając.
Podawać ciepłe z sokiem malinowym i owocami.

RADY!

Bardzo ciekawy efekt uzyskamy, robiąc z manny ‚babeczki’. Wystarczy gęstą kaszę (najlepiej wydłużyć czas gotowania do ok. 6 minut), nałożyć do małych literatek (albo kubeczków po serkach/jogurtach) i pozostawić do ostudzenia. Wykładać na talerze i podawać polane gorącym sokiem, czekoladą, toffi, frużeliną etc.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s