CANNELLONI ZE SZPINAKIEM

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM

O szpinaku pisałam już kilkakrotnie, ale k’woli przypomnienia, szpinak uwielbiamy za: witaminy, białko, błonnik, karotenoidy, sole mineralne, no i oczywiście za żelazo i fosfor. Należy jednak uważać z tym warzywem, bowiem zawiera dużo szczawianów (które – spożywane w znacznej ilości – mogą spowodować blokowanie wchłaniania wapnia). Aby zneutralizować działanie szczawianów, warto łączyć szpinak z nabiałem. Może to być śmietana, biały ser – dziś proponuję ricottę!

PRZEPIS

farsz szpinakowy

szpinak mrożony rozdrobniony (ok. 450g)
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
ricotta (ok. 250g)
sól ziołowa i pieprz czarny mielony – do smaku

Na patelnię wylewamy oliwę, wrzucamy rozdrobniony czosnek i po ok 30 sekundach dodajemy szpinak (nie musi być całkiem rozmrożony). Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Szpinak nie musi dusić się długo – ważne, żeby odparowała z niego woda. Do przestudzonego szpinaku dodajemy ricottę i dokładnie mieszamy.

sos pomidorowy

puszka pomidorów (ok. 400g) – najlepiej krojonych, bez skóry
kostka rosołowa drobiowa
1 mała marchew
pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej)
szczypta cukru

Na oliwię wrzucamy: rozgnieciony czosnek, poszatkowaną cebulę i potarta marchew. Chwilę dusimy, podlewając wodą. Dodajemy kostkę rosołową i całą puszkę pomidorów z zalewą. Doprawiamy cukrem i bazylią. Gotujemy chwilę (sos nie musi być gęsty).

Sos beszamelowy

2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
szczypta pieprzu białego

Na patelni rozpuszczamy masło, dosypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki (najlepiej ubijaczką), dodajemy pieprz, zagotowujemy całość.

Montaż

+ ser żółty (dowolny – ok. 300 g)

+ makaron cannelloni (14-16 rurek)

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Każdą rurkę nadziewamy farszem szpinakowym (najlepiej użyć rękawa do tortów z końcówką o największym otworze, ale można cierpliwie nadziać rurki za pomocą małej łyżeczki.
Układamy rurki w naczyniu, zalewamy sosem pomidorowym, potem beszamelowym i przykrywamy całość startym żółtym serem.
Zapiekamy w 180 st. C ok 35 minut.

Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “CANNELLONI ZE SZPINAKIEM

  1. Lubię taki farsz, podobnym napełniam makaron muszle. Nie lubię nadziewania cannelloni, bo zawsze paluchy sobie poparzę… Nie przyszło mi do głowy, żeby szpinakiem, który szybko stygnie nafaszerować. Przepis do wypróbowania 🙂

    • Ten farsz rzeczywiście uniwersalny – do naleśników również świetnie pasuje! Ja używam do nadziewania rękawa do tortów, szprycę (nie wiem, jak to się fachowo nazywa – grunt, że jest skuteczne) 😉

      • Dobry pomysł… nie przyszło mi to do głowy, a mam nawet taką maszynkę do nadziewania, której nie lubię… może się z nią przeproszę 😉
        Zapomniałam napisać, że bardzo apetyczne zdjęcie!

      • Bardzo dziękuję! Rzeczywiście jakoś wyszło takie wiosenne, kolorowe. Powiem szczerze, że powinnam bardziej się przykładać do tych fotek – robię je zawsze w biegu, na szybko, raczej się nie zastanawiam, no i wreszcie powinnam zakupić jakiś aparat 😦

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s