JAJKA FASZEROWANE Z ŁOSOSIEM

JAJKA FASZEROWANE Z ŁOSOSIEM

Pomysł na fajną przystawkę. Jajka faszerowane pieczarkami i owinięte plastrami łososia. Zapraszam!

PRZEPIS

Składniki (na 10 sztuk)

5 jaj
ok. 5 pieczarek
pół cebuli
1 łyżka majonezu
łosoś wędzony – ok. 3 plastry
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
ok. 1 łyżka majonezu
pół łyżeczki oleju

Przygotowanie

Jajka gotujemy, obieramy, studzimy, kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy żółtko.
Pieczarki dobrze myjemy, ścieramy na tarce (lub drobno kroimy). Cebulę szatkujemy, wrzucamy na rozgrzany olej, dorzucamy potarte pieczarki i dusimy, aż wyparuje woda. Do ostudzonych pieczarek dorzucamy żółtka ugotowanych wcześniej jaj i ucieramy na pastę (moja siostra przeciska całość przez praskę do ziemniaków i powiem, że to chyba najprostszy sposób). Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem (ewentualnie natką pietruszki). Wypełniamy białka jaj farszem i każdą porcję owijamy plastrem łososia (łosoś najczęściej jest w dość dużych plastrach – ja zawijam więc gotowe jajko jedynie w 1/2 plastra). Całość można posypać natką pietruszki! Podawać na zimno.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s