KLUSKI ŚLĄSKIE

KLUSKI ŚLĄSKIE

Kolejne tradycyjne danie kuchni polskiej 🙂 Zapraszam na uniwersalny przepis na kluski śląskie.
Idealne do sosów i gulaszy!

PRZEPIS

ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
ok. 1 szklanka mąki ziemniaczanej
ok. 2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli

Przygotowanie

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaków mamy zazwyczaj taką ilość, jaka po prostu zostanie nam z poprzedniego obiadu, zatem podana w przepisie ilość jest raczej umowna. By idealnie określić, ile ziemniaki potrzebują mąki, trzeba zastosować babciny sposób: przeciśnięte ziemniaki usypujemy na stolnicy w kopiec i dzielimy na 4 równe części. 1/4 tej części odsuwamy i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną (ja dodaję też 2 łyżki mąki pszennej – żeby nie były zbyt ‚gumowate’). Odsunięte ziemniaki dodajemy do całości, wbijamy 2 jajka (na ok. 1 kg ziemniaków, jak mamy mniej – wystarczy jedno), dosypujemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto.
Z ciasta formujemy małe kuleczki i robimy w ich środku zagłębienie (idealnie tam pasuje kostka zgiętego palca wskazującego 😉 ).
Gotujemy po 5 minut porcjami, wrzucając na gotującą się, lekko osoloną wodę.

Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “KLUSKI ŚLĄSKIE

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s