TARTA Z KREMEM KARPATKOWYM I GRUSZKAMI

TARTA Z KREMEM I GRUSZKAMIEfekt małego eksperymentu. To, co było pod ręką zamieniło się w tartę (a właściwie w dwie tarty) z kremem, dżemem truskawkowym i gruszkami.

PRZEPIS (na 2 tarty ok. 26 cm)

Składniki

na ciasto:

¾ kg mąki (ok. 3 szklanki)
¾ szklanki cukru
1 kostka (250g) margaryny
5 jajek
2 łyżki kwaśnej śmietany
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

krem:

500ml (2 szklanki) mleka
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200g miękkiego masła (cała kostka)
5 kropel olejku waniliowego

dodatkowo:

2-3 gruszki
pół słoika dżemu truskawkowego

Przygotowanie

Na stolnicy kroimy bardzo drobno wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części.???????????????????????????????

Krem

Można użyć gotowego kremu karpatkowego (tego oryginalnego, absolutnie nie polecam kremy typu w 5 minut!). Przygotowujemy go wg przepisu na opakowaniu.

Można go ugotować wg przepisu:

1,5 szklanki mleka gotujemy. W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy mąki, cukier i cukier wanilinowy. Na gotujące się mleku wlewamy mieszankę z mąką i gotujemy budyń (bardzo dokładnie i szybko mieszamy, by nie powstały grudki). Masło miksujemy i dodajemy stopniowo ostudzony budyń i olejek wanilinowy.

Ciasto wykładamy na 2 formy do tarty ok 26 cm średnicy. Nakłuwamy ciasto widelcem.
Pieczemy w piekarniku w 180 st. C ok. 20-25 minut.

Kolaże2

Kiedy ciasto ostygnie, zdrapujemy delikatnie widelcem wierzchnią warstwę – jest dość twarda i krucha – posłuży nam jako posypka do ciasta. W wydrążonym miejscu najpierw układamy warstwę dżemu, a na nim – obrane i pokrojone w plastry gruszki. Gruszki zalewamy kremem i posypujemy całość pokruszonym ciastem.

Gotowe!

Reklamy

12 thoughts on “TARTA Z KREMEM KARPATKOWYM I GRUSZKAMI

  1. Uhuhu, pyszności. Uwielbiam tartę, a teraz mam nawet już do niej specjalną formę z Tescomy. Na metalowej zawsze się przypalało, no i nie ten kształt… Ale widzę Pani robi w szklanej? To jakaś specjalna?

  2. Zaczęło się od kupienia gruszek…przez głowę mi przebiegł umieszczony przez Ciebie post z tartą …Efekt bardzo fajny i smaczny:)). Stoi w lodówce i kusi:)).Piekłam w zwykłych tortownicach, pozdrawiam:).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s