POMARAŃCZOWA BABKA NA BIAŁKACH

Obrazek

Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie białek pozostałych z przygotowywania innego dania. Ja wykorzystałam 8 białek, które zostały mi po smażeniu faworków. Ważne! Białka można zamrozić – i odmrozić w odpowiednim momencie.

PRZEPIS

Składniki

  • 8 białek
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki budyniu wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • szklanka cukru
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • pół kostki masła (lub margaryny)
  • kilka kropel olejku pomarańczowego

Przygotowanie

Masło (margarynę) rozpuszczamy i studzimy. Białka miksujemy na sztywno, dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia się ‚kryształków’. Do białek stopniowo dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszając drewnianą łyżką, na końcu – budyń. Dolewamy przestudzone masło i otartą skórkę z pomarańczy oraz ok 3-5 kropel olejku pomarańczowego. Ciasto wlewamy do formy na babkę (ok. 26cm-28cm średnicy) i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.

Smacznego!

RADY!

Pomarańczę należy sparzyć wrzątkiem przed tarciem. Należy też pamiętać, żeby nie ścierać białych błonek – bo ciasto będzie gorzkie. Śmiało można użyć skórki z 2 pomarańczy, jeśli chcecie osiągnąć bardzo intensywny, pomarańczowy kolor i aromat.

Ja polałam babkę białą czekoladą, ale myślę, że genialnie jej będzie w towarzystwie białego lukru i kandyzowanej skórki pomarańczowej 😀

Reklamy

2 thoughts on “POMARAŃCZOWA BABKA NA BIAŁKACH

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s