„STEFANKA” NA HERBATNIKACH

Błyskawiczne i bardzo smaczne ciasto. Zrobienie go zajmuje najwyżej 30 minut! Zapraszam!

PRZEPIS

Składniki (na blachę 24cm x 40cm i 5 warstw herbatników)

1 l mleka (4 szklanki)
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
200 g (kostka) masła
1,5 łyżki kakao
1 szklanka kaszy manny
ok. 600 g herbatników
opcjonalnie: dżem, konfitura, poncz, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe

Przygotowanie

Do wysokiego garnka wlewamy mleko, wrzucamy kostkę masła i wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Całość zagotowujemy. Do kipiącego mleka dosypujemy pomału kaszę mannę, cały czas szybko mieszając ubijaczką (żeby nie powstały grudki. Na koniec dosypujemy kakao. Mieszamy dokładnie, aż całość zgęstnieje (ok. 3 minuty). Na blasze wyłożonej papierem układamy: warstwę herbatników, mannę (jeszcze ciepłą), herbatniki, mannę, itd. Na wierz układamy herbatniki i całość polewamy polewą czekoladową. Odstawiamy na godzinę i możemy wcinać 🙂

RADY!

1. Można się zabawić, żeby ciasto lepiej wyglądało i podzielić mannę na 2 części. Do połowy dodać kakao, a drugą połowę zostawić białą. Można też dodać do masy rodzynki. Bardzo dobrze komponuje się z tą masą dżem wiśniowy lub truskawkowy (należy nałożyć go cienką warstwę na mannie i przykryć herbatnikami). Wierzch ciasta można posypać wiórkami kokosowymi, jeśli ktoś lubi. Możliwości jest wiele. 😀

2. Jeśli mamy ochotę na coś mocniej czekoladowego – można do wystudzonej masy kakaowej dodać 2 łyżki kremu czekoladowego ze słoika.
Smacznego!

Advertisements

18 thoughts on “„STEFANKA” NA HERBATNIKACH

  1. Troche sie spoznilam i pewnie ze stefanki tylko okruszki …. albo wspomnienie, ale nastepnym razem chetnie dolaczylabym do kompanii 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s