PASZTET Z SELERA

PASZTET Z SELERA

Zapraszam na kolejny wegetariański pasztet!
Seler to bogactwo
– witamin: A, E, C (więcej niż cytrusy), E, a także B i PP;
– kwasu foliowego;
– minerałów: fosfor, magnez, cynk, potas, żelazo;
– flawonoidów (związków, które mają właściwości przeciwzapalne i antyutleniające, uszczelniające naczynia krwionośne i rozkurczające).

Seler jest naturalnym antydepresantem i afrodyzjakiem 😀

Jest bardzo niskokaloryczny i ma działanie oczyszczające organizm, pobudza przemianę materii i działa wspomagająco na układ pokarmowy, pomaga trawić tłuszcze 🙂

A najważniejsze – jest pyszny! Pasztet z selera jest najłagodniejszą formą podania tego warzywa, bo traci ono swój aromat w tym daniu (który dla niektórych jest nieprzyjemny – ja uwielbiam zapach selera!).

PRZEPIS

  • 3 duże bulwy selera
    3 jajka
    3 średniej wielkości marchewki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    kostka buliony grzybowego
    2 łyżki masła
    przyprawy: pół łyżeczki vegety, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, pół łyżeczki majeranku, szczypta pieprzu czarnego
    3/4 szklanki bułki tartej

Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki i zalewamy wodą. Gotujemy krótko (ok. 5 min) z dodatkiem 1 kostki bulionu grzybowego i 2 łyżek masła. Warzywa odcedzamy i studzimy (nie muszą być całkiem zimne), odciskamy nieco wody, dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy (z przyprawami radzę uważać – bulion ma już dużo soli, więc warto najpierw spróbować i doprawić po swojemu)! Keksówkę (o dł. ok. 35 cm.) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto, ugniatamy i zapiekamy w piekarniku w 180 st. C ok. 45-55 minut.

Podajemy z pieczywem i ogórem 🙂 albo polane sosem pieczeniowym… mniam…

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “PASZTET Z SELERA

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s