CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI

CIASTO JOGUTROWE Z BRZOSKWINIAMI

Kupowałam synkowi do szkoły jogurtowe babeczki z dżemem brzoskwiniowym. Nie sądziłam, że tak łatwo zrobić takie wilgotne i smaczne ciasto. Postanowiłam spróbować i efekt mile mnie zaskoczył. Ciasto wyszło bardzo wilgotne, aromatyczne, puszyste! Super! A do tego jest stosunkowo niedrogie i niezbyt pracochłonne.

PRZEPIS (na dużą blaszkę 25 x 40 cm)

6 jajek
3,5 szklanki mąki tortowej (przesianej przez sitko)
pół kostki margaryny (rozpuszczonej i przestudzonej)
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
duży kubek jogurtu naturalnego (ok. 280 g)
2 duże brzoskwinie z puszki

Kruszonka
0,5 kostki masła
pół szklanki cukru
ok 4-5 łyżek mąki
pół łyżeczki olejku pomarańczowego

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywna pianę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, miksujemy, aż cukier się rozpuści i dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo: mąkę, proszek do pieczenia, olej, margarynę i jogurt (najlepiej na przemian: trochę mąki, trochę oleju, mąka, margaryna, mąka, jogurt itd.). Całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Na koniec dolewamy aromat pomarańczowy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników i posypujemy nią brzoskwinie. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku bez termoobiegi w ok. 180 st. C.

RADY!

1. Można pominąć w cieście kruszonkę – a w zamian za to – posypać je cukrem pudrem, albo zrobić soczystą glazurę z dżemu brzoskwiniowego.
2. Do ciasta można wrzucić pokrojone w kosteczkę brzoskwinie – ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne 🙂

3. Ciasto jest absolutnie uniwersalne! Pasują do niego niemal każde owoce (te bardziej soczyste, warto posypać mąką przed położeniem na ciasto. Tu – wersja z jagodami (umyte jagody – ok. 0,5 l – wrzuciłam do miski, dosypałam 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki cukru – dzięki temu jagody nie utonęły w cieście).

13615442_1221126184564961_506114636930294390_n

Smacznego!

Reklamy

9 thoughts on “CIASTO JOGURTOWE Z BRZOSKWINIAMI

  1. Witam. 1 szklanka=250ml? i drugie pytanie pol kostki margaryny to 125g? Pytam bo nie mieszkam w Pl ,a ludzie rozne dziwne miarki uzywaja zamiast gramow i mililitrow.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s