DROBIOWE KOTLECIKI W POMIDORACH

DROBIOWE KOTLECIKI W POMIDORACH

Postanowiłam podzielić się z Wami przepisami, które kiedyś pozwoliły mi przygotowywać niskokaloryczne, dietetyczne posiłki. Jestem smakoszem, więc dania złożone z gotowanego fileta i groszku mnie nie zadowalały. Przepisy są opracowane na podstawie diety od dietetyczki, ale są przeze mnie dopieszczone.
ZASADY!
Unikamy: soli, cukru, tłuszczu, węglowodanów, smażenia!

Na pierwszy „ogień” idą kotleciki 🙂 Zapraszam!

PRZEPIS

Składniki:

Kotleciki

(na ok. 15 kotlecików – proponowana porcja dla dorosłej kobiety – 2-4 kotleciki)

ok. 300 g mielonego mięsa drobiowego (ja używam mieszanego: kurczak i indyk -nie ufam gotowym produktom, kupuję mięso – mielę sama)
ok. pół szklanki otrębów pszennych (mogą być też zmielone płatki owsiane górskie)
1 białko jajka
1 łyżka musztardy ostrej (rosyjska, sarepska)

POMIDORY OLIWA CZOSNEK

Sos

2 pomidory świeże (lub pół puszki pomidorów w zalewie)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta (dosłownie!) soli morskiej
łyżeczka bazylii (najlepiej świeża – siekana, ale może być suszona)
łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki wody (jeśli używamy świeżych pomidorów; jeśli z puszki – wystarczy zalewa)

Przygotowanie:

Z mięska, otrębów, białka i musztardy wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy małe kotleciki. Możemy je smażyć na patelni bez tłuszczu, albo podlać wodą i dusić 5 minut.
W osobnym naczyniu dusimy czosnek na oliwie, po chwili dodajemy pomidory (z zalewy lub świeże, pokrojone, bez skóry), sól i bazylię. Dolewamy wodę lub zalewę z pomidorów i ewentualnie koncentrat pomidorowy. Dusimy chwilkę i przelewamy na patelnię z kotlecikami, dusimy 2 minutki razem i gotowe!

Najlepiej podać do tego tylko świeżego pomidora z sałatą, ale jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez węglowodanów, proponuję 50 g brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu lub kaszy gryczanej!

RADY!

1. Wiem, że na początku dania niesłone wydają się bez smaku. Najlepiej szybko się przyzwyczaić 😉 A tak na serio – można do duszonego czosnku i pomidorów na oliwie dodać dosłownie 1/4 kostki drobiowej. Ja jednak będę Was namawiać do całkowitego zrezygnowania z takich ulepszaczy. Aby zaostrzyć smak, proponuje dodawać zioła, paprykę, chili – poprawią dodatkowo przemianę materii, a nie zatrzymają wody w organizmie – jak to czyni sól.

Reklamy

4 thoughts on “DROBIOWE KOTLECIKI W POMIDORACH

  1. Szczerze, już wolałabym dać troszkę więcej soli byle nie dorzucać kostki rosołowej, dla mnie to mniejsze zło. Brakuje mi w sosie pieprzu i czosnek by się przydał (uwielbiam czosnek). Do kotlecików nie mam się co przyczepić choć ja nie lubię musztardy i pewnie dałabym chili. 😛 No i zrezygnowałabym z koncentratu, używam tylko pomidorów z puszki i spokojnie mi zastępują koncentrat.

    Jako uzupełnienie bo mój mąż pewnie by się darł, że za mało – dałabym wszystko do żaroodpornego naczynia, na dnie fasolka albo pokrojona w talarki cukinia albo cieciorka, na to kotleciki i wszystko zalać sosem. Całość na jakieś 30-40 minut w 180 stopniach…

    • Też super pomysł!!! Jeśli chodzi o kostki rosołowe – ja też jestem na nie! Dietetyczka mi poradziła – jeśli sól to tylko szczypta i to morskiej! Pieprz – dałby tu za dużo goryczki – wiem z doświadczenia! – to już lepiej dać chili właśnie 🙂 I też nie daję koncentratu jak mam pomidory z puszki – wystarczy zalewa 🙂 Ale w oryginalnym przepisie – jest koncentrat, to podałam go w składzie. Ale z tym zapieczeniem – super! Strzał dziesiątkę. Zastanawiam się, czy nie można by zrobić tego na surowo – surowe kotleciki zalać większą ilością sosu i zapiec. Co myślisz? Muszę spróbować tak zrobić!

  2. Kurczę, nie zauważyłam czosnku, na oczy mi poszło. Na surowo można, ja tak zawsze robię i nigdy nic mi się nie stało, tyle, że z kotlecikami nigdy nie próbowałam, zawsze to był kawałek piersi, podudzie itp. Myślę, że jak jest mocno zbite to nie będzie problemu 🙂 Ja ograniczam do maksimum smażenie i w ten sposób jest o wiele łatwiej/szybciej. Nie muszę stać przy patelni i pilnować.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s