SERNIK Z BORÓWKAMI

Obrazek

Genialny, orzeźwiający i lekki sernik. Po prostu – rozpływa się w ustach. Nie za słodki, a wręcz wytrawny 😉 Trochę przy nim ciapania – ale warto!!!

PRZEPIS

Składniki

 

Spód

opakowanie ciastek zbożowych (ok. 200 g)

1/4 kostki masła

Ciastka kruszymy (mielimy) i dodajemy do nich rozpuszczone i schłodzone masło. Wyrabiamy ciasto i układamy na spód tortownicy (ok. 26-28 cm).

Masa serowa

1 kg sera mielonego

3/4 szklanki cukru drobnego

8 jajek

cukier wanilinowy

aromat pomarańczowy (ok. 4 krople)

1/2 kostki masła extra (bez oleju)

budyń wanilinowy (lub sernix)

Pianka śmietankowa

ok. 250 ml śmietany kremówki

2 łyżki żelatyny

gęsty jogurt naturalny (mały kubeczek, ok. 100 g)

ok. 6 łyżek gorącej wody

Polewa

1 czekolada mleczna

3 łyżki śmietany kremówki

1 słuszna łyżka masła

Dodatkowo: 1 szklanka borówek amerykańskich, 3-4 łyżki dżemu.

Przygotowanie

 

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej miseczce ubijamy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na biały puch. Dodajemy do żółtek masło. Miksujemy. Kiedy masa będzie gładka i nie będzie już grudek masła, dodajemy stopniowo po łyżce sera mielonego. Na koniec dolewamy aromat i budyń wanilinowy, po czy delikatnie łączymy łyżką (nie mikserem) z białkami, stopniowo je dolewając do masy serowej. Ser wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku w 180 st. C

Upieczony sernik musi być całkiem wystudzony, aby przejść do kolejnych punktów!

2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach (możemy dodać 1 łyżkę cukru), dodajemy jogurt i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy ostudzoną żelatynę do śmietany.

3. W celu przygotowania polewy rozpuszczamy w rondelku śmietanę, czekoladę i masło (bardzo ostrożnie – nie może się zagotować!).

4. Myjemy owoce.

5. Montujemy: Zdejmujemy z sernika „skórkę”, czyli wierzchnią twardą warstwę. Na miękki, biały sernik nakładamy 3 łyżki dżemu (np. z czarnej porzeczki, jagodowy, z owoców leśnych). Na to kładziemy pianę, sypiemy owoce i wszystko polewamy ostudzoną polewą. Wkładany do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

RADY!

1. Taki torcik serowy przepięknie wygląda i smakuje dosyć wytrawnie. Jogurt w piance dodaje temu deserowi świeżości, czekolada – słodyczy, a dżem i owoce – kwasku. To wyjątkowe połączenie smaków – najlepiej smakuje mocno schłodzone. Jeśli jednak wolicie mocno słodkie desery radzę dodać do pianki ok. 3 łyżki cukru.

2. Posiliłam się o zrobienie wersji z truskawkami. Radzę w tym wypadku zamienić dżem na truskawkowy, a truskawki wcześniej umyte, osuszyć dobrze na ręczniku papierowym i nie dawać ich zbyt dużo (poszczają za dużo wody), a jedynie ok 5-6 sztuk dużych owoców. ???????????????????????????????

Advertisements

6 thoughts on “SERNIK Z BORÓWKAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s