NISKOKALORYCZNE LECZO Z INDYKIEM

Obrazek

Kolejny przepis na niskokaloryczne, zdrowe, pyszne i kolorowe danie.

PRZEPIS (na 4 porcje)

Składniki

1 cukinia

pół: papryki czerwonej, papryki żółtej, papryki zielonej

ząbek czosnku

ewentualnie: mała marchewka

2 łyżki oliwy z oliwek

cebula

ok. 300 g mięsa drobiowego (polecam udziec z indyka)

pół puszki pomidorów w zalewie

pieczarki (ok. 10 małych)

przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pół łyżeczki soli ziołowej, pół łyżeczki suszonej bazylii.

 

Przygotowanie

Indyka kroimy w paseczki, wkładamy do miseczki z przyprawami, rozdrobnionym ząbkiem czosnku i 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy na ok. 1 h. Po tym czasie wrzucamy mięso na patelnię i dusimy ok 15-20 minut. Warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do uduszonego mięsa. Dusimy do miękkości warzyw. Na koniec wlewamy pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiamy ewentualnie ulubionymi ziołami (nie solą, ani mieszankami na bazie soli!).

Gotowe!

RADY!

Dla chętnych proponuję max 50 g ryżu brązowego (ugotowanego na bardzo miękko).

Pamiętajmy, ze marchew ma bardzo dużo cukru – lepiej w ogóle ją pominąć w daniu (sami wiecie najlepiej, na ile musicie się ograniczać!).

Advertisements

3 thoughts on “NISKOKALORYCZNE LECZO Z INDYKIEM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s