SYROP Z MŁODYCH PĘDÓW SOSNY

SYROP Z MŁODYCH PĘDÓW SOSNY

Syrop z sosny robiła zawsze moja ciocia i od niej właśnie nabyłam przepis na ten specyfik do walki z przeróżnymi choróbskami i dolegliwościami, mi.in. przeziębieniami, zapaleniem gardła, katarem (udrażnia drogi oddechowe), zapaleniem skrzeli, gorączką, zmęczeniem, kaszlem i chrypką. Gęsty i przyjemny syrop będzie idealny na zimowe i jesienne paskudztwa…
Dawkowanie: jeśli czujemy, że nas „coś bierze” – wystarczy 1 łyżeczka (5 ml) raz dziennie, przy zaawansowanych dolegliwościach 3-4 razy dziennie po 1 łyżeczce (5 ml). Syrop można podawać dzieciom. Syrop raczej działa wykrztuśnie, a nie – przeciwkaszlowo, zatem radzę nie podawać go dzieciom po godzinie 16:00 (aby w nocy nie męczył kaszel).
Przepis jest bardzo prosty, raczej „na oko”, szybko i bezproblemowo.

PRZEPIS

Zbieramy młode, nie dłuższe niż 12 cm pędy sosny! Wybieramy tylko boczne pędy i po kilka z jednego drzewa – nie maltretujemy drzew, tylko grzecznie korzystamy z ich dobrodziejstw!

Ja uzbierałam ok. 3 słoiki litrowe pędów. Upaćkałam się żywicą, ale nie potrafię niczego zrobić w rękawiczkach – więc kleiło się do mnie mnóstwo leśnych zwierzątek (na szczęście tylko tych małych i niejadowitych). Pędów nie należy myć wodą, ale musimy pozbyć się z nich pajęczyn, pyłków, brązowych łusek – w tym celu wystarczy każdy pęd przetrzeć w palcach (uwaga! żywica), lub suchą ściereczką. Pędy układamy w słoikach luźno, najlepiej każdą, około trzycentymentrową warstwę pędów przykryć ok. 4 łyżkami cukru. Słoików nie zakręcamy! Przykrywamy lnianą ściereczką, aby nic nie wpadło nam do środka, ale miało dostęp powietrza.
Tak przygotowane słoiki odstawiamy na okres 4-6 tygodni w ciepłe, słoneczne miejsce. Kiedy pędy puszczą syrop, należy od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem, aby wszystko dobrze się wymieszało, a cukier rozpuścił. Po ok. 4-6 tygodniach syrop powinien być już gęsty i brązowy. Wówczas należy go odcedzić dokładnie, najlepiej przez gazę, lub bardzo drobne sitko. Pędy dobrze wycisnąć. Syrop można zlać do buteleczek i przetrzymywać w chłodnym miejscu nawet pół roku. Jeśli chcemy, by nie zepsuły się przez długi okres czasu – możemy je zapasteryzować.

syrop z pędów sosny

Advertisements

3 thoughts on “SYROP Z MŁODYCH PĘDÓW SOSNY

  1. To coś dla mnie 🙂 ostatnio zbieraliśmy z mężem sok z brzozy i piliśmy, tak więc równie dobrze możemy nazbierać pędów sosny i zrobić syrop 🙂

  2. Pingback: SOSNÓWKA – nalewka z młodych pędów sosny | Gospoda Potłuczonej Literatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s