ZUPA BOTWINKOWA

ZUPA BOTWINKOWA

Niekwestionowana królowa wiosennych zup – zupa z młodych buraczków z dużą ilością świeżego koperku!

PRZEPIS

Składniki
2 pęczki botwinki
2-3 marchewki
2 pietruszki
mały kawałek (ok. 1/4 małej bulwy) selera
liść pora
3 skrzydełka z kurczaka
kostka drobiowa
2 łyżki śmietany do zup
2 łyżki mąki
1 kg ziemniaków
ok. 1/4 szklanki koncentratu buraczanego
pół łyżeczki kwasku cytrynowego
3 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziarenka ziela angielskiego
liść laurowy
szczypta cukru

Przygotowanie

Gotujemy bulion ze skrzydełek, pokrojonej w kostkę: marchwi, pietruszki, selera, pora; z dodatkiem ziela, liścia, pieprzu i kostki drobiowej. Do ugotowanego (po ok. 20 minutach) wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone łodygo i młode liście botwinki i obrane i pokrojone młode buraczki. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec dolewamy koncentrat buraczany i przyprawiamy wg uznania: pieprzem czarnym mielonym, vegetą. Dodajemy szczyptę cukru i kwasku cytrynowego.
Zagęszczamy: 2 łyżki mąki rozrabiamy w pół szklanki wody i dolewamy do zupy, zagotowujemy całość. Zdejmujemy z ognia. Odlewamy pół szklanki, studzimy i dodajemy 2 łyżki śmietany i dolewamy do zupy. Posypujemy solidnie koperkiem. Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “ZUPA BOTWINKOWA

    • Mnie również kojarzy się z dzieciństwem na wsi. Młode warzywa, prosto z ogrodu, wypłukane i nawet nieobrane! Czasem nawet jeszcze piasek w zębach trzeszczał 😉 , ale zupa była genialna!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s