CZEKOLADOWE CIASTO NA BIAŁKACH

CZEKOLADOWE CIASTO NA BIAŁKACH

To jeden z wypieków, które powstają przy sprzątaniu lodówki 😉
‚Resztkowe’ ciasto, które dziś upiekłam zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie i musiałam podzielić się z Wami przepisem! To połączenie smaków, które może zadowolić najwybredniejszych łasuchów. Ciasto jest wilgotne, pełne czekolady, a przełożone kwaśnym dżemem porzeczkowym – po prostu rozpływa się w ustach. Składniki to po prostu resztki z przygotowania innych deserów 😉

PRZEPIS

6 białek
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru białego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół tabliczki czekolady mlecznej (a u mnie – wielkanocny czekoladowy zając 😉 )
3/4 szklanki oleju słonecznikowego
cukier wanilinowy
2 łyżki kakao

ewentualnie: ok. 150 g serka kanapkowego śmietankowego (zmielonego twarogu)
2 łyżeczki budyniu wanilinowego,1 łyżeczka cukru i 2-3 krople aromatu pomarańczowego (olejku)

do przełożenia: pół słoiczka ulubionego dżemu (najlepiej kwaśnego) i pół puszki masy karmelowej (krówki)

do dekoracji np. polewa czekoladowa i 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Do osobnej miseczki przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i powoli dodajemy do białek, mieszając drewniana łyżką. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną drobno czekoladę.
Masa serowa: serek mieszamy z 2 łyżeczkami budyniu, cukrem i 2-3 kroplami zapachu pomarańczowego.
Ciasto wylewamy na tortownicę, łyżeczką nakładamy ‚kleksy’ sera.
Pieczemy w 180 s. C przez ok. 20-35 minut (mnie ciasto upiekło się zaskakująco szybko, więc najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, wbijając go do ciasta, jeśli na patyczku nie będzie gęstej masy ciasta, tylko będzie on czysty – to znaczy, że ciasto jest upieczone).
Ostudzone ciasto przekładamy dżemem. Ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki (świetnie się wkomponował w czekoladowo-serowe ciasto) i karmelem (bo miałam resztki w lodówce), ale możecie przełożyć je ulubionym kremem, bitą śmietaną, marmoladą etc.
Polewamy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi (lub wiórkami kokosowymi).

RADY!

Pamiętajcie, że jest to ciasto ‚resztkowe’. Pewnie za każdym razem wyjdzie mi inaczej – ale wpisuję je bezwzględnie do notesu z ulubionymi przepisami 🙂 Możecie się zabawić: dodać suszone owoce, ziarna, posypać cukrem pudrem, polać lukrem… Możliwości jest wiele. Jeśli chcecie dodać żółtka – można to zrobić po ubiciu białek. Zmiksować je z białkami przed dodaniem mąki.

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “CZEKOLADOWE CIASTO NA BIAŁKACH

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s