CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE bez pieczenia

CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE bez pieczenia

Idealne ciasto na upały! Chłodne, orzeźwiające, szybkie i nie wymaga uruchamiania piekarnika 🙂

PRZEPIS (na tortownicę 26-28cm)

Składniki

3 galaretki (2 cytrynowe; jedna agrestowa)
500 ml śmietany 30%
ok. 40 g wiórek kokosowych
ok. 150 g biszkoptów okrągłych (1 opakowanie)
1 smietanfix i 1 łyżka cukru białego
2 białe czekolady
puszka ananasów

Przygotowanie

Najpierw należy przygotować sobie galaretki, żeby zdążyły się dobrze wystudzić. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody, dodajemy powoli białą czekoladę. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę miksujemy z dodatkiem 1 łyżki cukru i śmietanfixem. Dodajemy wystudzone galaretki i miksujemy na niskich obrotach. Dosypujemy wiórki kokosowe.
Blaszkę (tortownicę) wykładamy biszkoptami (delikatnie namaczając je uprzednio w zalewie ananasowej – ale krótko, żeby nie rozmiękły – zamaczamy tylko na sekundę), wylewamy masę śmietanową na biszkopty i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki.
Galaretkę agrestową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (rozpuszczamy w ok. 500 ml gorącej wody – w czasie upałów, lepiej rozpuścić w 400 ml) i odstawiamy do wystudzenia.
Na masie śmietanowej (powinna już konsystencją przypominać sernik na zimno) układamy ananasy.
Zimną galaretkę (ale płynną!!) wylewamy na ananasy. Wszystko chłodzimy w lodówce do czasu stężenia się galaretki.

Smacznego!

RADY!

1. Ciasto można wzbogacić, dodając do masy śmietanowej kawałki pokrojonej czekolady, 2 pokrojone plasterki ananasa, czy kawałki herbatników.
2. Śmiało można zamienić ananasy na ulubiony owoc, np. truskawki (zamiast galaretek cytrynowych – użyć wtedy truskawkowych.
3. Ciasto będzie podzielniejsze (można przygotować je na blasze 25cmx40cm) i efektowniejsze, jeśli przygotujemy je na upieczonym wcześniej i wystudzonym biszkopcie. Przepis na biszkopt np. tu https://gospodaliteracka.wordpress.com/2013/10/05/ciasto-fale-dunaju-z-gruszkami/

Reklamy

5 thoughts on “CIASTO ANANASOWO-KOKOSOWE bez pieczenia

  1. Ananasa wymieniłabym na coś, bo jestem uczulona… Podpowiesz jakiś inny owoc, który pasowałby do całości? Bo tak sobie myślę, że to ciacho zrobię na urodziny przyjaciółki za 2 tygodnie 😀
    A ja dosłownie przed chwilką wyciągnęłam z pieca placuszek rabarbarowo-truskawkowy – mniam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s