CIASTO JOGURTOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Niesamowity deser! Świetny na upały! Nie tylko dla miłośników truskawek!

ciasto z musem

Już dawno miałam ochotę na zrobienie musu truskawkowego, ale czekałam na własne, słodkie truskawki (te z targu jakoś mi nie podchodzą). I doczekałam się! Postanowiłam połączyć ciasto jogurtowe z kremem śmietanowo-jogurtowym i zalać to dużą ilością musu… Efekt taki, że nie ma kiedy zrobić porządnego zdjęcia – bo ciasto znika z sekundy na sekundę!

PRZEPIS (na tortownicę 28 cm lub kwadratową blaszkę ok. 25×25 cm)

Ciasto jogurtowe

Składniki

4 jajka
1,5 szklanki mąki tortowej (przesianej przez sitko)
3/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy
mały kubek jogurtu naturalnego (ok.150-200 g)
ok 5-8 sztuk truskawek

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy na sztywna pianę, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, miksujemy, aż cukier się rozpuści i dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo: mąkę, proszek do pieczenia, olej i jogurt. Całość mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku bez termoobiegi w ok. 180 st. C.

Krem śmietanowo-jogurtowy

Składniki

ok. 350-400ml śmietany kremówki

2 smietanfixy

ok. 150g jogurtu truskawkowego (np. panna cotta truskawkowa)

3-4 łyżki cukru

3 łyżeczki żelatyny

50 ml wody gorącej

Przygotowanie

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietanfixem, dodajemy jogurt i ubijamy jeszcze chwilę i dodajemy żelatynę.

Mus truskawkowy

Składniki

ok. pół kg truskawek

2 galaretki truskawkowe

3-4 łyżki cukru

Przygotowanie

Truskawki rozdrabniamy blenderem, wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy ok 3-5 minut. Zdejmujemy z ognia i dosypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

MONTAŻ ???????????????????????????????

Na ciasto jogurtowe (możemy je nasączyć ponczem) wylewamy śmietanę i wstawiamy do lodówki. Kiedy śmietana nieco stężeje, wylewamy na nią mus truskawkowy. Całość przyozdabiamy truskawkami. Podajemy z listkiem świeżej mięty 🙂

 

Smacznego!

 

RADY!

1. Jako spód świetnie sprawdzi się zwykły biszkopt.

Advertisements

2 thoughts on “CIASTO JOGURTOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s