JAGODZIANKI – drożdżowe bułki z jagodami i kruszonką

JAGODZIANKI - drożdżowe bułki z jagodami i kruszonką

Pierwsze jagody już się pojawiły, a więc czas rozpocząć sezon na jagodzianki 🙂

PRZEPIS

Ciasto

Składniki (na ok. 30 bułek)
100 g świeżych drożdży (kostka)
szklanka ciepłego mleka
4-5 łyżek cukru
kostka masła
1 jajko
4 żółtka
szczypta soli
ok. 1 kg mąki pszennej tortowej
cukier wanilinowy

Przygotowanie
Robimy zaczyn drożdżowy: w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, dobrze mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej: sól, cukier, cukier wanilinowy (ok. pół szklanki mąki zostawiamy do podsypywania ciasta). Masło rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dolewamy zaczyn, delikatnie mieszając, dodajemy jedno całe jajko i żółtka (białka zostawiamy do sparowania gotowych bułek), a potem powoli rozpuszczone i ostudzone masło i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – dodajemy mąki, jeśli za gęste i nie chce się wyrabiać – trochę ciepłego mleka. Ja używam miksera z końcówkami do chleba – jest szybciej, ale jeśli nie macie – należy cierpliwie wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od miski i ręki (nie może się lepić!). Ciasto ostawiamy do wyrośnięcia – idealnie wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoją objętość (czas: ok. 2 h).

Kruszonka

Składniki
ok. 3/4 kostki masła
1 cukier wanilinowy
ok. 1 szklanka mąki (+/- 2,3 łyżki)
ok. 1 szklanka cukru

Przygotowanie
Masło roztapiamy, dodajemy cukier wanilinowy, czekamy aż ostygnie i łączymy z pozostałymi składnikami. Najlepiej łączyć składniki rękami, tworzyć pod palcami kruche, sypkie ciasto. Kruszonkę najlepiej nieco schłodzić w lodówce (np. na czas rośnięcia ciasta).

Nadzienie jagodowe

Składniki

1l jagód
ok. 6 czubatych łyżek cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Jagody musimy dokładnie ‚przebrać’, tzn. wybrać z nich ewentualne listki, robaczki etc. Dokładnie płuczemy i odstawiamy na durszlak do obcieknięcia. Mieszamy z pozostałymi składnikami.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rwiemy po kawałku (powinno być ok. 30 kawałków), z każdego formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją pod palcami i układamy na niej jagody, dobrze zlepiamy, żeby jagody się nie wylały. Gotowe bułki układamy na dobrze wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarujemy wierz każdej bułki rozkłóconymi białkami i posypujemy kruszonką. Odstawiamy jeszcze na minimum pół godziny do wyrośnięcia. Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Robimy wszystko, co możemy, żeby powstrzymać swoje zapędy, aż bułki wystygną 😉

RADY!

1. Ciasto drożdżowe, na dodatek wypełnione ‚mokrym’ nadzieniem lubi się przykleić na amen! Radzę wyłożyć papierem śniadaniowym blachę, posmarować papier tłuszczem (np. masłem), a spód każdej bułki wysmarować mąką przed ułożeniem je na blasze.

2. Ciasto na bułeczki jest bardzo smaczne, jeśli poleżakuje dłużej w lodówce (nawet całą noc), ale mnie się zawsze śpieszy 😦

3. Bułki należy układać na blasze w dużych odstępach (nawet ok. 4 cm), bo szybko rosną i jeśli ułożymy je zbyt blisko – mamy średnio udaną struclę drożdżową 😉

 

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s