SERNIK WANILINOWO-MALINOWY Z BEZĄ

SERNIK WANILINOWO-MALINOWY Z BEZĄ

 

SKŁADNIKI:

ciasto

  • 1/2 kg mąki (ok. 2 szklanki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ocet

masa serowa

  • 450 g sera mielonego
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 4 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 kostki masła extra (bez oleju)
  • budyń wanilinowy (lub sernix)

beza

  • białka pozostałe z ciasta
  • 1/3 szklanki cukru

+ ok. szklanka malin

 

PRZYGOTOWANIE

Na stolnicy kroimy bardzo drobno wszystkie składniki (dodajemy same żółtka – białka wędrują do plastikowej miski – przydadzą się). Zagniatamy ciasto. Wykładamy ciastem blachę na tartę lub tortownicę (u mnie 28 cm średnicy). Odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej miseczce ubijamy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na biały puch. Dodajemy do żółtek masło. Miksujemy. Kiedy masa będzie gładka i nie będzie już grudek masła, dodajemy stopniowo po łyżce sera mielonego. Na koniec dosypujemy budyń wanilinowy, po czy delikatnie łączymy łyżką (nie mikserem) z białkami, stopniowo je dolewając do masy serowej.

Wylewamy masę serową na kruche ciasto. Układamy na niej umyte i osuszone maliny.Wkładamy do piekarnika na 35 minut.

Po ok. 25 minutach od wstawienia, należy przygotować pianę z białek. Białka pozostałe z ciasta miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dosypujemy cukier, miksujemy, aż cukier się rozpuści, na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej.

Na sernik po 35 minutach pieczenia wykładamy piane z białek, zmniejszamy nieco temperaturę (do ok. 15o st. C) i pieczemy jeszcze kwadrans.

Sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aż całkowicie ostygnie.

Smacznego!

RADY!

1. Jeśli ciasto jest zbyt ‚suche’ dolewamy olej, jeśli zbyt ‚mokre’ – sypiemy więcej maki przy zagniataniu.

 

Advertisements

6 thoughts on “SERNIK WANILINOWO-MALINOWY Z BEZĄ

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s