PIEROGI Z JAGODAMI

PIEROGI Z JAGODAMIDanie, które przywołuje najmilsze skojarzenia: lato, wakacje, słodycz, młodość, beztroska ❤

Dziś Gospoda zaprasza na pierogi z jagodami. Robię je dokładnie tak, jak moja babcia i mama.

PRZEPIS (na ok. 55-60 sztuk pierogów)

Ciasto

SKŁADNIKI:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • ok. pół szklanki ciepłego mleka
  • ok. pół szklanki ciepłej wody
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, wbijamy jajo, dodajemy posiekane masło i sól. W misce mieszamy mleko i wodę (ta mieszanka ma być ciepła) i dolewamy powoli, wyrabiając ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło. Kroimy grube plastry i rozwałkowujemy na grubość 2-4 milimetry.

Farsz

SKŁADNIKI:

  • ok. 1,5 szklanki jagód
  • ok. 3/4 szklanka cukru (wg uznania)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Jagody myjemy i osuszamy (ja wysypuję na na tackę wyłożoną papierowymi ręcznikami, potem wyciągam delikatnie mokre ręczniki). Oprószamy mąką i posypujemy cukrem.

Z ciasta wycinamy (np. szklanką) kółeczka, układamy na każdym ok 1 łyżkę jagód i zalepiamy dokładnie, żeby jagody nie wypłynęły podczas gotowania.

Pierogi

Pierogi gotujemy partiami, wrzucając je do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy ok 5-8 min.

Podajemy ze słodką śmietanką, posypane owocami.

Możemy podać je również z bułeczką: rozpuszczamy ok. 2 łyżki masła na patelni, dosypujemy 2 łyżki bułki tartej i zasmażamy. Polewamy pierogi i posypujemy cukrem.

Smacznego!

Advertisements

2 thoughts on “PIEROGI Z JAGODAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s