MŁODA KAPUSTA Z MIĘSEM I KIEŁBASKĄ

młoda kapustaSezonowa rodzinna pychotka 😉 Nie przepadam za bigosem (w tej tradycyjnej wersji), ale taki bigosik z młodej kapusty – wcinam chętnie. Z ziemniaczkami, lub ze świeżym chlebem! W mojej rodzinie jest jeden, niezbyt przyzwoity zwyczaj: świeża buła moczona w kapuście – tak się spożywa młodą kapustę, porzucając sztućce 😉

PRZEPIS (na spory garnek – ok. 5l)

Składniki

1 średniej wielkości główka młodej kapusty

kiełbasa (ulubiony rodzaj)

0,5 kg mięsa wieprzowego (w miarę możliwości ‚chudego’, jeśli można tak rzec o wieprzowinie ;-))

1 duża cebula

spory pęczek koperku

cały pęczek grubego szczypioru

Przyprawy: 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 4-5 ziarenek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka vegety, pół łyżeczki mielonego kminku, łyżeczka majeranku (pieprz i sól – wg uznania)

 

Przygotowanie

Najpierw gotujemy mięso do kapusty (ok. 40 minut – ma być miękkie) z dodatkiem 1 liścia laurowego, 2 ziela angielskiego, 2 ziarenek pieprzu czarnego).

Kapustę kroimy w cienkie paseczki (ja nie szatkuję, kroję raczej grubsze, na kilka milimetrów, kapusta młoda bardzo szybko się rozgotowuje, a ja nie lubię ‚ciapy’). Obgotowujemy (tzn. zalewamy wodą w dużym garnku i odcedzamy tuż po zagotowaniu). Po odcedzeniu kapusty, pozostawiamy ją w garnku i zalewamy bulionem z mięsa. Wrzucamy przyprawy i posiekany gruby szczypior. Dusimy.

Kiełbasę kroimy w kosteczkę, cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę, ugotowane mięsko i chwilę podsmażamy razem. Dodajemy do kapusty. Przyprawiamy całość 1-2 łyżkami koncentratu pomidorowego. Uwieńczamy dzieło posiekanym koperkiem!

RADY!

1. Młoda kapusta bardzo szybko się rozgotowuje. Aby zachowała fajny kształt i smak, należy ją robić szybko i niezbyt długo dusić.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s