ŚWIEŻA RYBA Z GRILLA

ryba z grillaWspaniały sposób na rybkę. Soczystą, pachnącą koperkiem. To moje wspomnienie z wakacji, kiedy na grillu rozłożonym na piasku grillowaliśmy świeżą rybkę prosto z rybackiego kutra.

PRZEPIS (na ok. 4 porcje)

Ryba (ok. 2 kg np. świeżego dorsza)
Pęczek koperku
100 g masła
Łyżeczka soli morskiej
Łyżeczka przyprawy do ryb
Ewentualnie pół łyżeczki vegety
4 plastry cytryny
Ok. 2-3 łyżki soku z cytryny

???????????????????????????????

Rybkę oczyszczamy, myjemy. Polewamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy marynatę: rozgniatamy masło, dodajemy posiekany koper i przyprawy. Nacieramy rybę marynatą i na każdą rybkę kładziemy plasterek cytryny (wcześniej cytrynę należy sparzyć wrzątkiem. Owijamy grubą warstwą folii aluminiowej. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Grillujemy krótko, ok. 20 minut, delikatnie przewracając. Uważamy, aby folia się nie rozerwała, bo masło wycieknie, a rybka straci soczystość.
Podajemy z pieczywem, grillowanymi ziemniakami w mundurkach i lekką, delikatna w smaku sałatą.

Smacznego!

Reklamy

9 thoughts on “ŚWIEŻA RYBA Z GRILLA

  1. To ja mam jedną uwagę techniczną. Jeśli nie je się mięsa, ale je się ryby- jest się jaroszem jaroszką;
    jeśli nie je się i ryb i mięsa jest się wegetarianinem-wegetarianką;
    jeśli nie je się produktów odzwierzęcych- weganem- weganką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s