DUSZONA WOŁOWINA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ – CHIŃSKIE SMAKI

wołowina z duszoną kapustą pekińskąTrochę urozmaicenia w dziale DIETA!!!

Kuchnia chińska jest zdrowa i niskokaloryczna. Dodatkowo egzotyczne przyprawy mogą pomóc w zrzuceniu wagi. Wystarczy wspomnieć o świeżym imbirze, chili, gałce muszkatołowej! Oto prosty przepis, jak przygotować sobie chińszczyznę w domu zdrowo i niskokalorycznie.

PRZEPIS (na 2-3 porcje)

kawałek chudej wołowiny (ok 200-300g)

przyprawy: szczypta soli ziołowej, gałki muszkatołowej, chili, liść laurowy, 2 ziarenka pieprzu czarnego

1 łyżka oleju sezamowego

2 ząbki czosnku

1/4 główki kapusty pekińskiej

1 marchew

1 mała pietruszka

mały kawałek selera (ok. 2 łyżki pokrojonego w kostkę)

2 średniej wielkości pomidory

mały kawałek imbiru (ok. 1 mała łyżeczka potartego, świeżego korzenia)

Mięso myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Obtaczamy dokładnie w przyprawach i oleju sezamowym, z dodatkiem posiekanego czosnku. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. Kapustę pekińską kroimy w paseczki. Marchew, pietruszkę, seler myjemy i kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na grubych oczkach tarki. Pomidory obieramy ze skórki i siekamy. Na patelnię z wysokimi brzegami (wok), wrzucamy mięso i podsmażamy nieco (nie mamy dużo tłuszczu – pamiętajmy, żeby nie przypalić!). Podlewamy wodą, dusimy jakieś 20-30 minut. Wrzucamy marchew, pietruszkę, seler, imbir. Dusimy do miękkości warzyw (choć ja lubię chrupiące). Dodajemy pomidory. Na koniec wrzucamy kapustę pekińską i dusimy jeszcze max 5 minut.

Podajemy z brązowym ryżem (max 50 g na porcję!) ugotowanym z dodatkiem szczypty kurkumy.

Smacznego!

Reklamy

7 thoughts on “DUSZONA WOŁOWINA Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ – CHIŃSKIE SMAKI

  1. Dawno mnie tu nie było aktywnie 😉 , ale zobaczylam pytanie na facebooku, to pomyslalam, ze coś podpowiem 😉
    Znalazłam przepis na sos jakiś czas temu w „Wysokich obcasach” i wyprobowalam. Mnie smakowal 🙂 a przyrządza się tak:
    2 kg dojrzalych pomidorów gruntowych (najlepiej owalnych);
    1 cebula pokrojoną w kostke;
    3 posiekane ząbki czosnku (ja przeciskalam przez prasie do czosnku);
    4 łyżki oliwy;
    1/2 szkl. białego wina;
    oregano, sol, pieprz, cukier, świeża bazylia, matka pietruszki
    Pomidory spazyc i obrać ze skorki, wyciąć to co twarde 😉 posiekac. Na rozgrzanej oliwie zeszklic cebule i czosnek, wlać wino i zagotowac. Dodać pomidory z oregano, pieprzem szczypta soli i cukru – gotować na małym ogniu ok. 2 godziny mieszajac od czasu do czasu. Spróbować, doprawic jak się chce i lubi i gorące przełożyć do sloikow 🙂 Smacznego 🙂 . Moja rada: nie dodawalam posiekanych świeżych ziół (bazylia i pietuszka z przepisu) do sosu, bo potem wyglądają nieelgancko ;-). Żeby był aromat wlozylam do gotowania powiązane w pęczki w całości bazylie i pietuche, a przed wlozeniem do sloikow wycignelam za nitkę 😉 juz przed podaniem można posyłać świeżo posiekanymi, ładnie wygląda i smakuje. Można zmiksowac, ale moim zdaniem nikoniecznie- bez miksowania bardziej domowi wygląda.
    Sos naprawdę smaczny, ja uzywalam w kompozycji z mieskiem, krewetkami, pieczarkami do makaronu i ryżu, mozna tez do ryb, warzyw itd, a tez bez dodatku mieska, posypany serem i zielenina. Nawymysla 😉 Pani sama do czego to uzyc 😉
    Ja nie pasteryzowalam i nic się nie dzialo.
    Pozdrawiam ciepło 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s