ODCHUDZONE PLACKI PO WĘGIERSKU

DSC08494Ja kocham to danie w tradycyjnej, smażonej, tłustej wersji…

Długo kombinowałam, żeby jakoś je odchudzić. Poniższy przepis to mój pomysł na to, jak pozbyć się tłuszczu i smażenia w tym daniu. Oczywiście – nie jest to megadietetyczne danie, ale zdecydowanie mniej tuczące i o wiele zdrowsze od wersji tradycyjnej. Zatem – na diecie można pozwolić sobie na jedną, małą porcję. Zwłaszcza, że jest to na pewno danie, które dostarczy: węglowodanów, białka, witamin, i – co najważniejsze – sporej ilości błonnika.

PRZEPIS

Placki (na 2 porcje)

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 1/2 średniej wielkości cukinii
  • 1/2 małej cebuli
  • jajko (w wersji bardzo light – samo białko)
  • szczypta soli
  • pieprz czarny
  • kilka łyżek płatków owsianych górskich
  • (opcjonalnie) 2-4 łyżki serka wiejskiego
  • ewentualnie łyżka oliwy

Przygotowanie:

Warzywa ścieramy na drobnej tarce, dodajemy jajko i płatki owsiane, sól i pierz. Całość dokładnie mieszamy, do uzyskania konsystencji gęstego ciasta (jeżeli ciasto wyda nam się nadal zbyt wodniste – możemy dosypać również łyżkę otrębów pszennych) i dla polepszenia smaku (i dorzucenia porcji białka) – serek wiejski (uwaga! Jeśli lubimy chrupiące placki – rezygnujemy z serka). Placki smażymy na patelni do naleśników (najlepiej bez tłuszczu!)

SOS

Trudno to nazwać sosem, to raczej taka mięsno-jarzynowa potrawka, ale niech będzie.

Składniki:

  • ok. 200 g chudego mięsa (chuda wołowina, kurczak, indyk)
  • ok. 4 sztuki pieczarek
  • mała papryka czerwona
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • mała marchew
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta chili
  • liść laurowy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami, dusimy, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę (a pieczarki w plasterki) i dorzucamy do mięsa. Dodajemy przecier pomidorowy (lub pokrojonego pomidora bez skórki). Całość dusimy maksymalnie 20-30 minut.

Gotowe! Podajemy z plackami. Ewentualnie polewamy łyżką jogurty naturalnego.

Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “ODCHUDZONE PLACKI PO WĘGIERSKU

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s