KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

KnedleNo, niewątpliwie wczesnojesienny smakołyk 🙂 Obok pierogów i leniuchów, ulubione danie dzieci!
Zapraszam na knedle ze śliwkami!

PRZEPIS

Składniki

  • ok. 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 1,5 szklanki maki pszennej (idealna porcja mąki to 1/4 porcji ziemniaków)
  • ok. 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jajka
  • szczypta soli

dodatkowo

  • ok. 0,5 kg śliwek węgierek
  • cynamon i cukier do oprószenia śliwek
  • 4 łyżki masła + 2-3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Mąki, ziemniaki, jajka, sól – na stolnicę, zagniatamy ciasto.

Śliwki myjemy, drylujemy, układamy na talerzu i posypujemy cukrem i cynamonem (wg uznania i stopnia słodkości owoców). Rwiemy kawałki ciasta i rozpłaszczamy w rękach. Układamy śliwkę i zaklejamy (śliwki można pokroić – w zależności od tego, jakiej wielkości knedle chcemy – ja dawałam połówki śliwek).

Gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą – taką okrasą polewamy knedle. Dodatkowo dosładzamy i oprószamy lekko cynamonem. Ja podałam ze świeżymi śliwkami i bitą śmietaną! Pycha!

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s