PUMPKIN PIE czyli CIASTO DYNIOWE

PUMPKIN PIEKolejne sezonowe danie 🙂
Jesienne ciasto dyniowe. Korzenne, rozgrzewające. Zapraszam 🙂

PRZEPIS

Składniki

Na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej przesianej przez sitko
  • 3 łyżki cukru
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu

Na dyniowy farsz:

  • ok 1,5 szklanki puree z dyni
    (ja obrałam dynię, pokroiłam w kostkę, ułożyłam na blasze i piekłam w piekarniku, w 220 s. C przez 10 minut, aż dynia zmiękła, potem zmiksowałam ją na puree)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta: imbiru, gałki muszkatołowej,
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 3 jajka

Przygotowanie

Ciasto: Ubijamy białka, dodajemy cukier i miód, potem – żółtka, mąkę i rozpuszczoną margarynę, wodę, sok z cytryny i cynamon. Wykładamy ciastem okrągłą formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 1 h.
Po tym czasie wkładamy do piekarnika na 200 st. na 10 minut.

Farsz: Ubijamy białka, dodajemy cukier i miód, potem – żółtka, korzenne przyprawy, dolewamy śmietanę i puree dyniowe. Miksujemy dokładnie i dodajemy otartą skórkę pomarańczową.

Tak przygotowany farsz wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy w 180 st.)

Rada!

Oryginalne ciasto dyniowe wymaga zmniejszania temperatury w trakcie pieczenia (można zacząć od 200 st.), ale ja piekłam stabilnie i wyszło 😉

Smacznego!

1 thoughts on “PUMPKIN PIE czyli CIASTO DYNIOWE

Dodaj komentarz