Kolejne sezonowe danie 🙂
Jesienne ciasto dyniowe. Korzenne, rozgrzewające. Zapraszam 🙂
PRZEPIS
Składniki
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej przesianej przez sitko
- 3 łyżki cukru
- pół kostki margaryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka zimnej wody
- 2 jajka
- szczypta cynamonu
Na dyniowy farsz:
- ok 1,5 szklanki puree z dyni
(ja obrałam dynię, pokroiłam w kostkę, ułożyłam na blasze i piekłam w piekarniku, w 220 s. C przez 10 minut, aż dynia zmiękła, potem zmiksowałam ją na puree) - 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
- 1 łyżka miodu
- szczypta: imbiru, gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- 3 jajka
Przygotowanie
Ciasto: Ubijamy białka, dodajemy cukier i miód, potem – żółtka, mąkę i rozpuszczoną margarynę, wodę, sok z cytryny i cynamon. Wykładamy ciastem okrągłą formę, nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 1 h.
Po tym czasie wkładamy do piekarnika na 200 st. na 10 minut.
Farsz: Ubijamy białka, dodajemy cukier i miód, potem – żółtka, korzenne przyprawy, dolewamy śmietanę i puree dyniowe. Miksujemy dokładnie i dodajemy otartą skórkę pomarańczową.
Tak przygotowany farsz wylewamy na podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut (pieczemy w 180 st.)
Rada!
Oryginalne ciasto dyniowe wymaga zmniejszania temperatury w trakcie pieczenia (można zacząć od 200 st.), ale ja piekłam stabilnie i wyszło 😉
Smacznego!
smakowite, choć ze względu na cukier raczej bym się nie skusił:)