MAKARON Z PIECZARKAMI

10702008_854422884568628_8742616185054844668_nBardzo lubię błyskawiczne dania. I ten przepyszny makaron do takich właśnie zaliczam 🙂 Kilka składników, parę minut przy kuchni i mam obiad, który smakuje wszystkim!

PRZEPIS

(na 2 porcje)

Składniki

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 5-6 sztuk pieczarek
  • 0,5 małej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki posiekanej bazylii
  • solidna łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól ziołowa i pieprz ziołowy (do smaku)
  • 100 ml śmietany kremówki

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente.

Na rozgrzana oliwę wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone pieczarki (ja pokroiłam w drobną kostkę, ale można w cienkie plasterki), doprawiamy bazylią, sola i pieprzem. Wrzucamy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy, podsmażamy chwilę wszystko razem i polewamy śmietaną. Mieszamy, aż wszystko zgęstnieje, a każda nitka makaronu pokryje się sosem śmietanowo-pieczarkowym. Posypujemy pietruszką.

Rady!

  1. Makaron można posypać parmezanem, albo pokruszyć na niego ser pleśniowy.
  2. Świetnym uzupełnieniem takiego sosu jest szpinak. Wystarczy dodać w tej samej chwili, co pieczarki. Reszta – bez zmian 😉

Smacznego!

Reklamy

2 thoughts on “MAKARON Z PIECZARKAMI

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s