SOS KURKOWO-ŚMIETANOWY; SOS Z KUREK

10686810_861289340548649_7790720152237262575_nNie ma jesieni bez potraw z kurkami. Jajecznica z kurkami,sosy, zapiekanki. Dziś zapraszam na sos śmietanowy z kurek. Mniammm…

PRZEPIS

Składniki

  • ok. 0,5 kg kurek
  • duża cebula
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • ok. 30 ml śmietany kremówki
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

Kurki oczyszczamy, myjemy i gotujemy ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odkładamy do osuszenia na durszlaku. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę. Do uduszonej cebuli dodajemy kurki i przyprawy. Podsmażamy wszystko razem, polewamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy posiekana pietruszką.

Proste jest genialne!

Wcinamy z ziemniakami, makaronem, ryżem etc. Świetnie nadaje się również jako dodatek do mięs.

Smacznego!

Reklamy

4 thoughts on “SOS KURKOWO-ŚMIETANOWY; SOS Z KUREK

  1. Sos grzybowo-śmietanowy to jeden z moich ulubionych smaków. Grzyby mogą się zmieniać, można dolać trochę białego wina, do makaronu podać z odrobiną sera, ale zawsze jest na czasie i niezawodny. A do tego prosty!
    PS. Kurek Ci bardzo zazdroszczę, u nas nie ma :/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s